У Запоріжжі в Центрі іпотерапії коні допомагають лікувати хворих дітей

У Запоріжжі в Центрі іпотерапії коні допомагають лікувати хворих дітей
21 Липня 2020
Друкувати цю новину

У Запоріжжі в Центрі іпотерапії коні допомагають лікувати хворих дітей

25-річну кобилу Ефіопію колишній господар хотів здати на м’ясо –зоозахисники, зробили все для того, щоби забрати її

Коні – лікують. Центр іпотерапії працює у Запоріжжі на базі місцевого кінного клубу. Там, за допомоги коней – лікують складні психологічні та психічні відхилення, зокрема у дітей. Тварини ж і самі раді новим відвідувачам. Про те, як спілкування з кіньми допомагає віднайти здоров’я – у сюжеті.

Психологиня Вікторія Хаєцька вже три роки лікує дітей із тяжкими розладами здоров’я. Їй у цьому допомагає кінь Малюк.

“Правою ніжкою – молодець, лівої ніжкою – молодець, хороший хлопчик, молодець”, – говорить психологиня.

“В основному у мене зараз дітки особливі, я їх називаю особливими, тому що це з аутизмом, ДЦП, затримка розвитку мови, з неврології дітки”, – розповідає Вікторія Хаєцька, іпотерапевтка.

Нині тут працюють із трирічною Настею, у якої затримка мовленнєвого розвитку.

Погладити, почухати чи навіть покидати м’яча Малюкові допомагає дівчинці розслабитися. Найбільше вона радіє, коли нарешті їй пропонують погодувати коня.

“Це четверте заняття у нас, дитина з радістю біжить до коней, взагалі до тварин. Мені здається, вона стала трохи більш контактною”, – говорить Ольга, мати Анастасії.

“Діти приходять найрізноманітніші, тобто з затримкою розвитку – розумового, мовленнєвого. Дуже багато діток з ДЦП. І на них теж дуже добре видно динаміку. Тому що на моїй практиці теж був хлопчик з ДЦП, який за 2-3 роки вже спокійно ходив сам”, – каже Вікторія Маяцька, співзасновниця кінного клубу.

У цьому клубі рятують не лише дітей – а й коней. 25-річну кобилу Ефіопію колишній господар хотів здати на м’ясо. Коли про це дізналися зоозахисники, зробили все для того, щоби забрати її від нього.

“Дуже довго вони вели з нами переговори, ціна за неї була і 27 тисяч, і 25, в результаті ми забрали її за 10, як би за “м’ясною” ціною. Вона була худіше, ніж є зараз. Ми її лікували повністю, і суглоби, і спину, і шлунок”, – згадує Вікторія Маяцька, співзасновниця кінного клубу.

У Запоріжжі в Центрі іпотерапії коні допомагають лікувати хворих дітей

Загалом тут два десятки коней. Усі вони прудкі і контактні. Найбільше полюбляють знайомитися з новими людьми.

Їздити верхи та водночас лікуватися психологи радять за різних станів, що погано піддаються лікуванню традиційними методами. А ефект від іпотерапії можна відчути уже за кілька занять.

Михайло Воронов, Юрій Петришин, Запоріжжя, “5 канал

  Категорія: