“Творчість без кордонів”: у херсонському театрі виступили діти з інвалідністю

“Творчість без кордонів”: у херсонському театрі виступили діти з інвалідністю
5 Грудня 2019
Друкувати цю новину

"Творчість без кордонів": у херсонському театрі виступили діти з інвалідністю

“Творчість без кордонів” – такий захід до Міжнародного дня людей з інвалідністю відбувся 3-го грудня в Херсонському обласному академічному театрі імені Миколи Куліша. На одній сцені виступили актори, вокалісти театру та діти з інвалідністю.

12 номерів, більше години програми – так відзначили Міжнародний день людей з інвалідністю у Херсоні. Учасниками заходу стали діти творчого колективу “Янголи добра”, вихованці Олешківського дитячого будинку-інтернату та актори театру.

“Показати, що творчість не має меж і не має кордонів і, якщо людина має певну інвалідність, вона так само може бути творчою і талановитою. Показати нам свій талант, який, можливо, для багатьох є мотивацією”, – розповідає про мету заходу режисерка проєкту “Творчість без кордонів” Єлизавета Красніченко.

Ініціатор проєкту Віктор Булка говорить, що для людей з інвалідністю важливо мати можливість проявити себе:

“Цим заходом ми хотіли підкреслити, що нам не потрібна якась допомога матеріальна, нам не потрібно щось давати – ми хочемо бути корисними громаді. Ми хочемо приносити користь через свою працю, через свій талант”.

Вперше на сцені із власною композицією виступає Олександр Калугін. Хлопець – випускник Олешківського дитячого будинку-інтернату. Свій виступ присвятив вихователю:

“Мені хотілось якось віддячити йому за ці роки, за те, що він вклав у мене, як він мене виховував”.

Серед акторів театру Куліша, які сьогодні вийшли на сцену, – Олександр Гмирін, який також є випускником Олешківського інтернату. В театрі він працює недавно, сьогодні в Олександра був дебют:

“Мені сподобалося те, що є такі проєкти. По-друге, це мій дебют був у якості актора на сцені. Я вважаю, що я також особливий, як і ті діти. Ми відчуваємо один одного, розуміємо. Мені здається, що діти та люди з інвалідністю,- вони більше надихають людей, у яких все є. Я вважаю, що такі проєкти потрібні й не тільки 3-го грудня, а кожен день”.

Олександра Тарновська, заслужена артистка України:

“Чому я сьогодні була тут? Бо не долучитися не могла. Коли мені запропонували, я відповіла: “Так, звичайно!” Я буду приходити на допомогу тоді, коли мене попросять люди чи діти з інвалідністю. Мені здається, що в них необмежена душа”.

Марина Колокот, художня керівниця творчого колективу “Янголи добра”:

“Проєкт буде тривати. Я дуже хочу, щоб до нас приєднувалися люди, громада, тому що сьогодні усі змогли побачити, як це можна – відчути себе справжнім і доєднатися до чогось значущого”.

Вхід був безплатним, говорить Марина Колокот. На першому поверсі у театрі встановили благодійну скриню, куди збирали пожертви. Стоятиме вона тут стільки, скільки триватиме виставка – до Нового року.

“Це діти, вони не розуміють, що таке гроші, що таке “можемо – не можемо”. Діти – вони є діти. Будь-які – з порушеннями, без порушень. Є можливість допомагати – ми допомагаємо”, – говорить Ігор Гарагуля, який прийшов на захід.

Аліна Олефір, Григорій Шматко.

suspilne.media

  Категорія: