В Івано-Франківську випробовують доступність інфраструктури для людей з інвалідністю

В Івано-Франківську випробовують доступність інфраструктури для людей з інвалідністю
2 Грудня 2019
Друкувати цю новину

На Івано-Франківщині проаналізували можливості рівного доступу до транспорту осіб з інвалідністю. Десять відсотків місць для паркування в обласному центрі відведені під транспортні засоби для осіб з інвалідністю. При здачі в експлуатацію світлофорних об’єктів зважають на присутність звукової сигналізації. Встановлюють нові – так звані «розумні».

«Так само під час капітального ремонту чи реконструкції дорожньої інфраструктури в межах населених пунктів вимагаємо доступності пішохідних переходів, з’їздів, пандусів при створенні об’єктів у межах вулично-шляхової мережі. Такі норми стосуються також територій торгових центрів», – розповідає т.в.о. начальника відділу безпеки дорожнього руху обласного управління патрульної поліції НПУ Віталій Царьов.

На безпечності об’єктів транспортної інфраструктури для осіб з інвалідністю та маломобільних груп наголошує начальник відділу ремонту та експлуатаційного утримання автодоріг, з організації та безпеки дорожнього руху Служби автодоріг в Івано-Франківській області Ігор Щерба. При розробці проєктів вимагають врахувати спеціальні заходи з дотримання норм доступності. Це стосується також зупинок транспорту, мостів. Приміром, пішохідні доріжки на них мають ширину не менше метра, щоб можна було їхати коляскою.

«Для ефективного вирішення проблем, з якими стикаються означені групи населення, дбаємо про синхронізовану та злагоджену взаємодію органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та суб’єктів підприємницької діяльності. У «Стратегії розвитку Івано-Франківщини на 2021-2027 роки» одним із ключових напрямків є забезпечення доступності, забезпеченості, мінімізації будь-яких бар’єрів, пов’язаних із рухом маломобільних груп та людей із інвалідністю», – акцентує заступник голови ОДА Дмитро Романюк.

В Івано-Франківську випробовують доступність інфраструктури для людей з інвалідністю

Люди на візках випробовують автобуси на доступність.

Голова ГО «СЛІД» Микола Макар акцентує на забезпеченні на маршрутах загального користування транспортних засобів, пристосованих для перевезення осіб з інвалідністю. Цьогоріч відповідно до чинного законодавства таких повинно бути понад третину, а надалі зрости до половини. Навчальний курс «Інвалідність не обмежує – обмежує дискримінація» із просвітницькою метою планують показати в районах та установах області.

Важливо на практиці перевірити, як водії володіють практичними навичками перевезення осіб з інвалідністю. Чи є транспорт із різними типами пристосувань (низька підлога, підйомник, відкидний пандус). Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків ініціював також перевірку доступності закладів освіти, охорони здоров’я, соціального захисту та модульних туалетів. Для цього чиновників посадять у інвалідні візки, щоб вони особисто проінспектували інфраструктуру та відчули потреби осіб з інвалідністю.

В Івано-Франківську випробовують доступність інфраструктури для людей з інвалідністю

Акція «Чиновник у візку»

Людмила СТРАЖНИК.
Івано-Франківська область.

На відео: Про забезпечення доступності транспортної інфраструктури – Віталій Царьов.

Фото і відео надані автором.

Голос України

  Категорія: