Підсумки гендерного аудиту доступності міст та районів області розглянули у Сєвєродонецьку на триденному тренінгу

Підсумки гендерного аудиту доступності міст та районів області розглянули у Сєвєродонецьку на триденному тренінгу
25 Листопада 2019
Друкувати цю новину

Підсумки гендерного аудиту доступності міст та районів області розглянули у Сєвєродонецьку на триденному тренінгу

12-14 листопада у Сєвєродонецьку проходив тренінг на тему «Посилення захисту прав жінок з інвалідністю та зміцнення їхніх можливостей. Включення рекомендацій гендерного аудиту доступності у місцеві програми та бюджети». 

До участі у тренінгу долучились представники державних структур: місцевого, обласного рівня та ОТГ; адміністрацій закладів освіти, охорони здоров’я, соціального захисту;  лідери команд з гендерного аудиту доступності області.

Привітала присутніх заступниця голови Луганської облдержадміністрації Катерина Безгинська. Пані Катерина зазначила, щоб зробити Луганщину комфортною для людей з інвалідністю не завжди потрібні великі гроші, перш за все – потрібно розуміти дану категорію людей та залучати їх до розробки проєктів.

– Хочу звернути увагу представників місцевої влади та ОТГ. У вас є чудова можливість втілювати у життя комфортні та корисні проєкти для всіх верств населення вашої території. Прислухайтесь до людей з інвалідністю, беріть до уваги вже проведені аудити доступності, консультуйтесь з лідерами команд з гендерного аудиту. Вони провели чималу роботу. Саме від вас, представників місцевої влади, залежить комфортне життя людей з інвалідністю вашого міста, – сказала Катерина Безгинська.

Основною метою тренінгу було ознайомлення із результатами аудитів доступності, представлення їх та обговорення.

Так, у перший день учасники тренінгу розглядали аудит доступності, який було проведено на шести об’єктах у місті Сєвєродонецьку. Аудит визначив архітектурні, інформаційні та комунікаційні перешкоди, які обмежують доступ жінок з інвалідністю до послуг, породжують дискримінацію, відчуження та виключення з громади. Учасники тренінгу обговорили шляхи використання рекомендацій гендерного аудиту доступності для включення їх в планування подальшої діяльності.

Допомагали учасникам розібратись з темою спікери заходу: представниця Національної Асамблеї людей з інвалідністю (м. Київ) Лариса Байда та Національний координатор програми «Безбар’єрна Україна» ВГО «Національна Асамблея людей з інвалідністю України»,  заступник голови Комітету доступності Мінрегіону (м. Львів) Ярослав Грибальський.

Захід тривав до 14 листопада. За цей час учасники розробили план спільних дій щодо вирішення проблемних питань виявлених під час аудитів у містах та районах, щоб дані рекомендації було включено до місцевих програм, бюджетів.

Зазначимо, на обласному рівні тренінг підтримуються Управлінням молоді та спорту Луганської ОДА, Луганським обласним центром соціокультурної адаптації молоді з інвалідністю, Луганською обласною молодіжною громадською організацією «Асоціація молоді з інвалідністю Східного Донбасу – Схід»; Представництвом Національної Асамблеї людей з інвалідністю України в Луганській області. На всеукраїнському –  Національною Асамблеєю людей з інвалідністю України.

Управління молоді та спорту Луганської ОДА

  Категорія: