Волинянка на візку, на якій лікарі поставили крапку, стала спортсменкою

Волинянка на візку, на якій лікарі поставили крапку, стала спортсменкою
22 Листопада 2019
Друкувати цю новину

Волинянка на візку, на якій лікарі поставили крапку, стала спортсменкою

Після вибуху на Чорнобильській АЕС Тетяну Білітюк із с. Текля Старовижівського р-ну Волині повністю паралізувало.

«Зробіть їй пенсію, то хоч матимете за що похоронити», – казали люди батькам. Та 22-річна дівчина не збиралася вмирати. Щойно вона відчула імпульс у мізинець руці, стала виконувати вправи. Відновила рухомість пальців, потім рук, згодом – спини. А коли через три роки звернулася на перекомісію, то, спираючись на спинку стільця, йшла своїми ногами.

– Переконавшись, що рятунок потопельника – справа рук самого потопельника, я сама шукала можливість пройти курси реабілітації у неврологічному відділенні Старовижівської райлікарні, – розповідає наша героїня. – Там, у Старій Вижівці, познайомилася з багатьма творчими людьми. Вони запропонували взятися за написання віршів та прози. І невдовзі мої твори почали друкувати у районній газеті «Сільські новини».

А ще за сприяння Президента Кучми 1992 року було створено «Лабораторію молодих обдарованих осіб з інвалідністю Волині» – організацію, що об’єднала десятки творчих людей, серед яких – письменник Василь Слапчук, художниця Валентина Михальська, спортсменка та рукодільниця Ольга Дубінська, сестри-вишивальниці Галина та Світлана Махонюк та, звісно, Тетяна Білітюк, яка на той час уже вишивала, в’язала, писала.

Тетяна Білітюк в молоді роки
Тетяна Білітюк в молоді роки

– Через шість років після того, як дивом вижила, я вибила собі путівку в санаторій «Слов’янськ», що в Донецькій області. Там у професіонала зі спинальною травмою запитала, чи маю шанс відновити здоров’я. А він мені чесно відповів: «Дитино, де ж ти була п’ять років тому, навіть чотири, коли  тривало відновлення? Твій поїзд уже пішов. Тому краще стеж, аби тобі не ставало гірше і щоб від перенавантаження ти не зірвала собі мізків», – пригадує Тетяна Білітюк. – Я послухала й зрозуміла: ось чому мені після великих фізичних навантажень ставало зле, крутилася голова та нудило! Виявляється, я працювала над відновленням м’язів, але від того потерпала моя центральна нервова система.

Після того Тетяна переосмислила своє життя. Замість ходити, спираючись на стільці і терплячи біль, випросила собі інвалідний візок і за порадою лікаря зі «Слов’янська» жила, як звичайна сільська дівчина: поралася у хаті й по господарству, садила квіти, сапала город, копала картоплю, пересідаючи зі стільця на стілець і соваючи ті табуретки за собою.

Утратила батька, а з ним – і сенс життя

Але кардинально змінилося життя Тетяни 2005 року, коли покалічився тато.

– Мені вже тоді було 39-ть. Йому – 75-ть. Але тато старався не зважати на роки. Попри важку працю, знаходив час для мене: шкодував, возив до лісу та на озеро. Ми були з ним душевно близькими, – з любов’ю оповідає Тетяна. – Та одного разу тато вів коня, чомусь тварина схарапудилася, рвонула, тато впав, зламав кістку бедра і зліг. А що була зима і через холод мене не слухали руки, то я сказала мамі: «Доглядатиму тата, а ви вже порайтеся по господарству».

Спершу дочка 40 днів була з батьком у лікарні, поки він лежав на витяжці. Потім постійно допомагала, шкодувала, робила уколи, коли батько криком кричав від болю.

– Аби полегшити муки, тато став випивати. Щоб не самому, я мусила складати йому компанію. Пам’ятаю, сусідський хлопчик принесе пляшку, ми її вип’ємо з татом на двох. Батько, якому на той час було вже 79-ть, засне – і мені вже від того легше, – відверто каже жінка. – Так непомітно я втягнулася. Коли зрозуміла, що стала залежна від алкоголю, вирішила, що пізно вже щось змінювати. А коли 2009-го тата не стало і я втратила єдину в житті опору, сказала собі: немає сенсу далі жити, тому буду пиячити і теж скоро помру…

На день ангела знайшла нову домівку

Тетяна напилася раз. Напилася другий раз. Третій. Але ж хмільний дурман минав, жорстока реальність знову поверталася, і жінка почалася задумуватися: а що далі? Куди подітися? Для чого жити?

– І ось у ті важкі миті Бог знову послав мені рятунок, – продовжує Тетяна. – Одного разу мама розпалювала піч. Я зачепилася поглядом за шматок газети, на якому було фото чоловіка в інвалідному візку. «Мамо, дайте мені», – спохватилася. – Взяла газету. Прочитала, що чоловік на візку – то Міша Новосад і що він проживає у Луцькому геріатричному пансіонаті. Я написала йому листа, у вівторок вислала і сіла вишивати лелек: «Якщо до четверга їх дошию – Міша подзвонить», – вирішила подумки. Бусликів за два дні дошила і… Міша таки зателефонував, вислухав мою непросту історію та запросив приїхати до геріатричного пансіонату.

Життя в геріатричному пансіонаті
Життя в геріатричному пансіонаті

Рідні були категорично проти, аби Тетяна переїжджала в «дом прєстарєлих»: «Там тебе задушать! Там тебе заб’ють», – лякали, поняття не маючи, що то за заклад.

Втім Тетяна була настирлива. Не зважала на крики чиновників: «Та ти через місяць будеш проситися додому!» Сама виготовила необхідні документи. Місцевий депутат зголосився завезти жінку до Луцька. І вже у січні на свій день ангела Тетяна оселилася в пансіонаті, який став для неї рідною домівкою.

Спортсменка, активістка і красуня!

Щоб допомогти позбутися алкогольної залежності, з Тетяною почала працювати психологиня пансіонату. 43-річна Таня не різко, але потрохи стала зменшувати дозу алкоголю. Замість думати про пляшку, зайнялася в громадській організації «Інваспорт Волині» плаванням, бочче, дартсом (метанням дротиків), стрільбою з пневматичної зброї (пістолета й рушниці). Почала їздити в Крим, на Київщину та Закарпаття, де брала участь у змаганнях і проходила реабілітацію. Стала співати і вести передачі на радіо.

– Я ловила себе на думці, що раніше про таке тільки мріяла: спілкування, поїздки, виступи, нагороди. Я з усмішкою згадувала страшилки про «дом прєстарєлих», якими лякали мене колись. І дякувала Богу, що зупинив мене за крок до прірви. А ще, – додає Тетяна Білітюк, – я втілила свою мрію вивчитися. У цьому мені допоміг Центр професійної реабілітації осіб з інвалідністю, що діє в селі Лютіж Київської області і де я здобула фах оператора комп’ютерного набору.

Нова професія Тетяни Білітюк
Нова професія Тетяни Білітюк

…Нині, після десяти років у Луцькому геріатричному пансіонаті, Тетяна Білітюк навіть подумати боїться, на що би перетворилося її життя, якби послухала скептиків і лишилася в чотирьох стінах хати. Адже зараз жінка має все, про що тільки можна було мріяти: друзів і щире спілкування, відпочинок і поїздки, щоденний догляд лікарів і затишну домівку.

– Я маю окрему кімнату з балконом. Тут у мене все по-домашньому: сімейні фото, вишивки, сувеніри з бісеру та ляльки-мотанки, які виготовляю на дозвіллі, – показує жінка. – Аби було так само гарно, як удома, вирощую на балконі квіти.

І не тільки на балконі! Все подвір’я Луцького геріатричного пансіонату потопає у квітах, що їх висіяла пані Тетяна разом із друзями-колегами. А поміж квітів – лелека, що так нагадує нашій героїні далеке Полісся.

Тетяна Білітюк не опустила рук
Тетяна Білітюк не опустила рук

– Звісно, я сумую за селом, де минули мої дитинство і юність. Я тужу за красою старовижівських лісів та озер. Але тут, – щиро каже жінка, – у геріатричному пансіонаті, я знайшла людей, які стали для мене рідними і допомогли зрозуміти: життя прекрасне навіть тоді, коли ти в інвалідному візку!..

І що це так, підтверджують останні події в житті Тетяни Білітюк. Місяць тому жінка на візку побувала у курортній Затоці Одеської області. Там не лише купалася в морі й набиралася позитивних емоцій: на всеукраїнських змаганнях увійшла в десятку кращих спортсменів із кидання в городки. А коли повернулася до Луцька, відкрила в собі новий талант – декорувати пляшки і малювати картини. Тож невдовзі натюрморти пані Тетяни прикрасять фойє геріатричного пансіонату.

Оксана Бубенщикова

t1.ua

  Категорія: