До уваги членів та партнерів НАІУ!

До уваги членів та партнерів НАІУ!
1 Жовтня 2019
Друкувати цю новину

Вчора відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, на якому було розглянуто 35 питань: http://komspip.rada.gov.ua/documents/zasid/74239.html.

Дякуємо Голові Комітету Галині Третьяковій за можливість участі представників Національної Асамблеї людей з інвалідністю України у засіданні Комітету та можливість висловити позицію стосовно окремих законопроєктів.

Головним, і це зрозуміло, був розгляд законопроєкту “Про державний бюджет на 2020 рік”. Представляла законопроєкт Юлія Соколовська – міністерка соціальної політики України. Одне зрозуміло, що соціальні стандарти залишаються на рівні минулого року: пенсії, соціальні виплати, субсидії тощо. Практично не відбудеться підвищення розміру фінансування соціальних програм.

Уповноважений Президента України з Валерій Сушкевич у своєму виступі звернув увагу членів Комітету на необхідність більш широкого підходу до опрацювання бюджету: медичне обслуговування, реабілітація, забезпечення життєво необхідними ліками, санаторно-курортне лікування, зокрема дітей з інвалідністю, лікування за кордоном, створення безбар’єрного середовища та багато іншого. Всі ці напрямки повинні мати фінансування за рахунок державного бюджету. Чи варто щось очікувати нового та позитивного в бюджеті 2020? Поки не бачимо. Думаю, що у 2020 треба прикласти багато зусиль і працю багатьох фахових експертів для розробки нової соціальної політики.

Вчора розглядався ще один законопроєкт 2023, авторами якого є в повному складі фракція “Батьківщина”. Представник фракції Кужель О.В. наголосила, що законопроєкт має на меті покращення становища осіб з інвалідністю на ринку праці та взагалі в соціумі. Виступ Олега Полозюка, представника НАІУ, про те, що законопроєкт потребує суттєвого доопрацювання, так як в значній частині є дискримінаційним та фактично повертає нас на десятки років назад, начебто був почутий. Але народні депутати України, і це зрозуміло, серед них автори законопроєкту, підтримали питання про включення цього законопроєкту до порядку денного сесії.

Не почули на засіданні Комітету ми і позиції Міністерства соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я та Державної служби зайнятості з цього законопроєкту. Сумно!

Тому, прошу всіх членів НАІУ ознайомитися із законопроєктом 2023 та висловити свою думку. І це терміново!

З повагою Вікторія Назаренко, генеральний секретар НАІУ

  Категорія: