Чи має право один із батьків на податкову знижку за витратами, понесеними за навчання дитини, якщо квитанції на оплату оформлені на ім’я дитини

Чи має право один із батьків на податкову знижку за витратами, понесеними за навчання дитини, якщо квитанції на оплату оформлені на ім’я дитини
27 Червня 2019
Друкувати цю новину

Чи має право один із батьків на податкову знижку за витратами, понесеними за навчання дитини, якщо квитанції на оплату оформлені на ім’я дитиниДо податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). При цьому у зазначених документах обов’язково має бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання) (п. п. 166.2.1 п. 166.2 ст. 166 Податкового кодексу України).

Відповідно до ст. 1 та ст.  5 Закону України від 5 квітня 2001 року № 2346-III «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» платник — це особа, з рахунка якої ініціюється переказ коштів або яка ініціює переказ шляхом подання/формування документа на переказ готівки разом із відповідною сумою коштів. Суб’єктами правових відносин, що виникають при здійсненні переказу коштів, є учасники, користувачі (платники, отримувачі) платіжних систем. Отже, якщо у документах на переказ коштів у даних платника зазначено дані дитини, то така особа є ініціатором переказу коштів.

Враховуючи викладене, з метою використання права на податкову знижку за витратами, понесеними у звітному році на користь закладу освіти, платник податку може включити до податкової знижки за навчання члена його сім’ї першого ступеня споріднення з урахуванням п. 166.4 ст. 166 Податкового кодексу України лише суми коштів, сплата яких здійснена безпосередньо платником податку, який звертається за податковою знижкою, та фактично підтверджена відповідними розрахунковими документами (квитанції, касові ордери, чеки тощо).

Незалежно від того, працює чи ні дитина, яка за даними документів на переказ коштів здійснювала витрати на навчання, батьки такої дитини не мають права на податкову знижку.

За матеріалами ГУ ДФС у Львівській області

Вісник

  Категорія: