Якщо не працевлаштовані інваліди, доведеться платити штраф

25 Січня 2013
Друкувати цю новину

Відповідно до ст. 19, 20 Закону України “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні”, всі підприємства, установи, організації, фізичні особи, що використовують найману працю, в яких за основним місцем роботи працює вісім і більше осіб, реєструються у відділеннях Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю за місцем їх державної реєстрації як юридичних осіб або фізичних осіб-підприємців.

Для підприємств, установ і організацій, незалежно від форми власності і господарювання, встановлюється норматив робочих місць для забезпечення працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі чотирьох відсотків від середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 чоловік – у кількості одного робочого місця.

Підприємства, установи і організації, крім тих, що повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, незалежно від форми власності і господарювання, де кількість працюючих осіб з інвалідністю менша, ніж установлено нормативом, щороку сплачують відділенням Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю за місцем реєстрації штрафні санкції, сума яких визначається у розмірі середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві (в об’єднанні), в установі, організації за кожне робоче місце, не зайняте інвалідом. Для підприємств, на яких працює від 8 до 15 осіб, штрафні санкції визначаються в розмірі половини середньої річної заробітної плати.

Нагадаю, що всі підприємства, установи і організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій осіб з інвалідністю, фізичні особи, що використовують найману працю, в яких за основним місцем роботи працює вісім і більше осіб, повинні до 1 березня, наступного за звітним року надати до відділення Фонду звіт про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю, форма якого затверджена Наказом Мінпраці України 10.02.2007р. №42.

Володимир Ткаченко, 
начальник управління праці й соціального захисту населення РДА

Наш Край

  Новина має такі "мітки":
  Категорія: