НАІУ: «Встановлена система тактильної навігації станції Київського метрополітену «Святошин» задовольняє вимоги забезпечення доступності станції особам з порушенням зору та відповідає сучасним будівельним нормам України»

НАІУ: «Встановлена система тактильної навігації станції Київського метрополітену «Святошин» задовольняє вимоги забезпечення доступності станції особам з порушенням зору та відповідає сучасним будівельним нормам України»
21 Березня 2019
Друкувати цю новину

Закінчилась довготривала співпраця Національної Асамблеї людей з інвалідністю України (НАІУ) з Київським метрополітеном та Київметробудом по капітальному ремонту станції «Святошин» Святошинсько-Броварської лінії метрополітену та забезпеченню доступності та безпечності станції для пасажирів з інвалідністю, в т.ч осіб з порушенням зору. І вже завтра, 22 березня, о 11:00 годині відбудеться відкриття станції (вестибюлю №1 та виходів № 1, 2 та 3), присвячене закінченню першого етапу капітального ремонту станції “Святошин”.

27 лютого 2019 року представниками НАІУ було проведено тестування систем тактильної навігації, пасажирських ліфтів та підйомника на станції метрополітену «Святошин» та у підземному переході, які були встановлені при реалізації проєкту.

В тестуванні брали участь дев’ять осіб, які мають глибокі порушення зору (незрячі), різного віку, та різного рівня засвоєних навичок самостійного орієнтування, мобільності та переміщення у відкритому просторі.

За результатами тестування виконані роботи по облаштуванню станції метрополітену «Святошин» та у підземному переході тактильними смугами (далі ТС) відповідають проєктній документації, яка надавалося на розгляд НАІУ в травні 2018 року.

Система тактильної навігації (направляючі, попереджувальні та інформаційні ТС) на відповідному об’єкті виконує свої функції, а саме: як засіб сигналізації або орієнтування для осіб з порушенням зору та інших користувачів, попереджає про різні види небезпеки або перешкод при пересуванні на шляхах руху;  забезпечує інформацією щодо початку та закінчення руху, необхідного та безпечного напряму руху та зміни напрямку руху.

Крім того, на станції встановлено 2 ліфти для маломобільних груп населення,1 ліфт-платформу,  замінено двері та облаштовано широкі проходи для маломобільних пасажирів та укладена тактильна плитка для підвищення безпеки і спрощення переміщення людей з порушеннями зору.

Також, на станції і в переходах встановлено нові відеокамери і енергозберігаюче освітлення, нове облицювання, лавки, перила, здійсено комплекс заходів щодо підвищення рівня протипожежного захисту.

Встановлена система тактильної навігації станції київського метрополітену «Святошин» задовольняє вимоги забезпечення доступності станції особам з порушенням зору та відповідає сучасним будівельним нормам України, а саме: Державним будівельним нормам України, «Інклюзивність будівель і споруд», ДБН В.2.2-40:2018.

Національна Асамблея людей з інвалідністю України сподівається на те, що в майбутньому відповідними системами тактильної навігації будуть облаштовані всі станції Київського метрополітену. Особливо, всіма без виключення тестувальниками,  було виділено велике значення та користь ТС, встановлених на платформі.

Дякуємо та готові до подальшої співпраці з ПАТ «Київметробуд» та КП «Київський метрополітен».

  Категорія: