Звернення до Президента України Петра Порошенка з проханням призупинити дію Національного переліку основних лікарських засобів

Звернення до Президента України Петра Порошенка з проханням призупинити дію Національного переліку основних лікарських засобів
12 Листопада 2018
Друкувати цю новину

 

Сюжет  Вікна-новини телеканал СТБ про те, як саме Нацперелік лікарських засобів перешкоджає лікуванню тисяч українців із рідкісними захворюваннями.

ПЕТИЦІЯ “Зупинити дію Національного переліку основних лікарських засобів”

Пацієнтські організації, що захищають права пацієнтів із різними захворюваннями, звертаються до Президента України Петра Порошенка з проханням призупинити дію Національного переліку основних лікарських засобів (Постанови КМУ № 180).

У тому вигляді, в якому Нацперелік діє наразі, він фактично блокує здійснення закупівель лікарських засобів, медичних виробів та дієтичного лікувального харчування для тисяч пацієнтів практично в усіх регіонах України, що привело до припинення лікування, що становить загрозу життю тисяч пацієнтів України, що мали таке лікування коштами регіональних бюджетів.

Національний перелік лікарських засобів – це перелік життєвонеобхідних основних лікарських засобів із доведеною ефективністю, доступ до яких держава гарантує усім пацієнтам безоплатно шляхом раціонального використання державних коштів. Нацперелік 427 міжнародних непатентованих назв (діючі речовини). При введенні його в дію не було зроблено необхідних прорахунків щодо можливості 100% забезпечення цими ліками та не визначено чіткого механізму фінансування безпосередньо Національного переліку.

Це призвело до повної зупинки регіональних закупівель необхідних для лікування пацієнтів лікарських засобів, навіть тих, на які регіональними програмами передбачені кошти. Переривання лікування тисяч тяжкохворих пацієнтів призводить до незворотніх процесів.

Особливо вразливими є пацієнти із рідкісними хворобами, онкохворі, українці, що хворіють на діабет, та ті, котрі потребують імуносупресивної терапії опісля трансплантації органів. Ціла низка необхідних їм препаратів не включена до Національного реєстру лікарських засобів.

Від моменту набуття чинності Постанови КМУ № 180 від імені ГО “Орфанні захворювання України” були направлені відповідні листи на ім’я в.о. Міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської, представника Уповноваженого з питань дотримання соціальноекономічних та гуманітарних прав Дмитра Ляха, Прем’єр-Міністра України Володимира Гройсмана.

Однак рішення, яке змінило б ситуацію і дозволило б пацієнтам отримувати лікування, яке держава зобов’язалася надавати згідно чинних законів, досі не прийнято.

Саме тому цього разу пацієнтські організації вирішили об’єднати свої зусилля і спільно звернутися вже особисто до Президента України.

Петицію ви можете підписати за посиланням.

  Категорія: