Життя в нелюдських умовах: у Харкові розвалюється гуртожиток для людей з порушенням зору

Життя в нелюдських умовах: у Харкові розвалюється гуртожиток для людей з порушенням зору
25 Червня 2018
Друкувати цю новину

20.06.2018р. Всюди наскрізні щілини та тріщини, майже в усіх кімнатах – чорна пліснява

У Харкові гуртожиток для людей з порушенням зору просто розвалюється. Двоповерхова будівля належить підприємству Українського товариства сліпих. Її не ремонтували півстоліття. Підприємство не в змозі заробити необхідні кошти, а дотації на утримання гуртожитку не виділяють. Чи є шанс вплинути на ситуацію – дізнавалася кореспондентка “5 каналу”.

Щодня мешканка гуртожитку Валерія Березіна з острахом спостерігає, чи не збільшилася тріщина на стіні: “Щоб не виходило ніяких фігур, щоб не випадала стінка. Якщо впаде стіна, то це буде вже все”.

Дівчина разом із мамою мешкає в гуртожитку для людей з порушенням зору. Крім них, у двоповерховій будівлі проживають іще шість десятків людей. Мешканці скаржаться – будинок ледь не розсипається. Всюди – наскрізні щілини та тріщини.

Майже в усіх кімнатах через надмірну вологість чорна пліснява. Позбавитися грибка не допомагають жодні ремонти. “Відлига настає і все це починається. Вологість величезна. І зараз у кімнаті запах саме цвілі”, – бідкається мешканець Віталій Жук.

Гуртожитку понад 60 років. Дозволити собі орендувати інше житло тутешні мешканці не можуть. Мешканець Євген Дуда підраховує: “Якщо відмовити собі в їжі, в одязі, дитині – в якихось там гуртках, які вона відвідує, перевести у школу подешевше – тоді можливо. Але тисяч п’ять платити за квартиру – це досить важко буде”.

Будинок належить підприємству товариства незрячих. Установа працює три дні на тиждень. І утримувати гуртожиток власним коштом не може, кажуть керівники підприємства.

“Підприємство – навчально-виробниче. Ми щось робимо, якось вчимо незрячих працювати. І товар, який ми випускаємо, він не надто ліквідний. Щоб модернізувати підприємство, потрібно влити якісь фінанси, і чималі”, – зізнається директор Дмитро Лисун.

Аби розв’язати проблему, мешканці гуртожитку вийшли на пікет під стіни міської ради.

“Прийшли з вимогою, щоб місто створило незалежну комісію, яка могла б провести оцінку нашої землі і будинку, придатний він до життя, чи ні. Якщо визнає ця комісія будівлю непридатною, ми прийшли з вимогою, щоб нас розселили”, – пояснює мешканець гуртожитку Богдан Бурдулюк.

Зустрітися з мешканцями гуртожитку представники влади обіцяють вже в четвер.

Оксана Нечепоренко, В’ячеслав Кузьменко, “5 канал

  Категорія: