Столичні інтернати перетворять у реабілітаційні центри

Столичні інтернати перетворять у реабілітаційні центри
6 Квітня 2018
Друкувати цю новину

Столичні інтернати перетворять у реабілітаційні центри

У Києві стартує процес реформування інтернатних закладів. У столиці 26 інтернатних закладів, в яких виховується близько 4600 дітей. Більшість з цих дітей – діти з інвалідністю. Більша частина з них потрапили до інтернатів при живих батьках.  Планується, що до 2025 року у Києві не залишиться жодного. На базі інтернатів створюватимуть реабілітаційні центри, центри денного догляду за дітьми з інвалідністю та інші заклади допомоги дітям з інвалідністю.

Тих дітей, яких батьки не зможуть або не захочуть забрати до сім’ї, планують влаштовувати у сімейні форми виховання – до прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу.

Директор департаменту соціальної політики КМДА Юрій Крикунов наголошує на тому, що жодна дитина з інтернатного закладу не залишиться на вулиці, і жоден метр квадратний, який належить інтернату не буде у приватній власності.

Мета реформування – щоб всі діти виховувались у сім’ях.

– Сьогодні проведено тисячі досліджень, які доказали, що дитина, яка знаходиться у закритій установі (дитячий будинок), має мінімальну ступінь соціалізації, – зазначає Володимир Мартинюк, директор ДЗ «Український медичний центр реабілітації дітей з органічними ураженнями нервової ситеми» МОЗ України.

Тобто «особливим» дітям дуже важливо проживати саме у сім’ї.

Але виникає низка проблем з родинами – часто батьки хворих дітей не можуть поєднувати догляд за такою дитиною і заробляння грошей, і обирають друге.

Юрій Крикунов зазначає, що зараз на дитину з інвалідністю, яка проживає з батьками, держава виплачує менше 2 тисяч грн. А на утримання такої дитини в інтернатному закладі витрачається близько 14 тисяч. грн. Один з можливих варіантів підтримки сімей з дітьми з інвалідністю, на думку Юрія Крикунова, – сплачувати цю суму родині, яка б і займалася такою дитиною. В такому випадку у виграші були б усі: дитина, яка б виховувалась у родині, та громада – адже збільшувались би шанси на те, що така дитина стане повноцінним членом суспільства.

На території Святошинського дитячого будинку-інтернату планується зробити соціальне містечко, де б могли проживати повнолітні люди з інвалідністю. А також майстерні, де б вони могли заробляти гроші. Але представники міської влади підкреслюють, що це буде лише за умови погодження батьками вихованців закладу.

Вечірній Київ

  Категорія: