“Найголовнішого очима не побачиш”: у Києві арт-проєкт збирає кошти для онкохворих діток

23 Березня 2018
Друкувати цю новину

"Найголовнішого очима не побачиш": у Києві арт-проєкт збирає кошти для онкохворих дітокУ стінах Софії Київської стартував благодійний арт-проєкт “Найголовнішого очима не побачиш”. Головна мета – зібрати кошти на лікування онкохворим дітям, які самі взяли участь у проєкті та намалювали малюнки для виставки

Участь у проєкті для хворих дітей – своєрідна арт-терапія. Виплескуючи емоції фарбами на аркуші, діти допомагають і собі, і медичному закладу.

Кирило Маруневич – один із восьми дітей-учасників виставки. Йому лише п’ять років. Страшна хвороба – гострий лімфобластний лейкоз – на певний час ізолювала його в лікарні. Картини, розмальовані рамки – все це він робить своїми руками.

“Є така ідея, є такий проєкт: давайте всі разом організуємося й зробимо багато гарних робіт. Звичайно, всі долучилися! Найважче в цьому лікуванні, що дитина дуже пригнічується – емоційно і фізично. Бувають такі періоди, коли дитині просто важко ходити”, – каже мама Кирила Валентина Маруневич.

Виставка малюнків діток з онко

Всі малюнки на виставці намальовані хворими дітьми. Щотижня куратор арт-проєкту Катерина Сапожкова приходить у дитяче онковідділення й малює разом з дітьми. Каже, що такі заняття корисні не лише для психологічного розвантаження маленьких пацієнтів, а й допомагають лікарям у процесі лікування.

Виставка малюнків діток з онко

“Вони ніби прокидаються, у них прокидається бажання жити, малювати, працювати. Вони розуміють, що вони не одні. Ця виставка показує їм, що про них не забули, їх не викреслили. Лікарі дуже часто підходять і дивляться, що зробила дитина”, – розповідає арт-терапевт, куратор виставки Катерина Сапожкова.

Виставка малюнків діток з онко

Усі картини пронумеровані, їх можна купити. За кошти, зароблені від продажу малюнків, придбають реактиви для аналізу крові для відділу дитячої онкогематології Київської обласної клінічної лікарні. Для цього щомісяця потрібно близько 20 тисяч гривень.

“Дітям, які проходять лікування, постійно потрібно робити аналізи. Тобто діти, які пройшли блок (лікування), їм на щоденній основі необхідний аналіз для того, щоб лікар дуже оперативно отримував інформацію та міг оперативно реагувати на лікування”, – пояснює куратор-виставки Євген Рибаков.

Під час відкриття першої у їхньому житті виставки всі учасники отримали дипломи. Арт-проєкт триватиме до 30 березня. У програмі крім художньої виставки – аукціони та концерти класичної музики.

Анна Брикова, Василь Дмітрієв, “5 канал

  Категорія: