Оприлюднили новий список захворювань, з якими не можна сідати за кермо

Оприлюднили новий список захворювань, з якими не можна сідати за кермо
21 Березня 2018
Друкувати цю новину

Оприлюднили новий список захворювань, з якими не можна сідати за кермоМОЗ опублікувало проєкт наказу, в якому міститься перелік медичних протипоказань для кандидатів у водії та водіїв.

Список медичних протипоказань для керування транспортними засобами значно зменшився, передає НАРОДНА ПРАВДА.

У пропонованому документі є тільки дві градації – для приватного транспорту і для комерційного транспорту. У чинному зараз наказі окремо прописані вимоги до водіїв мотоциклів, автомобілів, вантажівок, автобусів, трейлерів, трамваїв і тролейбусів.

У двох редакціях найбільша кількість обмежень стосується хвороб очей, але діючий документ забороняє управління легковими автомобілями, якщо штучний кришталик встановлено хоча б на одному оці, а нова редакція цей випадок не регламентує.

Також чинна редакція забороняє сідати за кермо в разі порушення відчуття кольору, а нова редакція зазначає, що порушення відчуття кольору допускаються.

Чинна редакція забороняє сідати за кермо легкового автомобіля при будь-якому порушенні функцій вестибулярного апарату, а в новій редакції таких обмежень немає.

В існуючій редакції є пряма заборона на керування легковими автомобілями при наявності хронічних психічних захворювань і станів, які прирівнюються до них. Нова редакція містить чіткий список діагнозів таких захворювань.

Зараз заборонено керування легковим автомобілем людям, що страждають на цукровий діабет, виразкову хворобу шлунка і дванадцятипалої кишки, а також мають зріст менше 150 сантиметрів. У новій редакції такі нормативи відсутні. Також новий перелік хвороб дає лікарям більше свободи.

При багатьох недугах і навіть інвалідності допуск до керування легковим автомобілем можливий в індивідуальному порядку.

Оприлюднили новий список захворювань, з якими не можна сідати за кермо

Запропонована Міністерством охорони нова редакція документа теоретично повинна спростити проходження медичного огляду і надати можливість управляти автотранспортом більшій кількості людей.

  Категорія: