Уряд ухвалив рішення щодо встановлення доплати вчителям підготовчих класів за роботу в інклюзивних класах

Уряд ухвалив рішення щодо встановлення доплати вчителям підготовчих класів за роботу в інклюзивних класах
16 Лютого 2018
Друкувати цю новину

Уряд ухвалив рішення щодо встановлення доплати вчителям підготовчих класів за класне керівництво, перевірку зошитів та письмових робіт, педагогічним працівникам та помічникам вихователів за роботу в інклюзивних класах (групах). Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 р. № 1096

Встановлено 15 та 20 відсоткові доплати для вчителів підготовчих класів спеціальних шкіл, а також для педпрацівників і помічників вихователів в інклюзивних класах (групах) усіх освітніх закладів. Рішення про внесення відповідних змін до постанови КМУ від 25.08.2004 № 1096 «Про встановлення розміру доплати за окремі види педагогічної діяльності» прийняв Уряд України.

Відтепер вчителі в підготовчих класах спеціальних закладів загальної середньої освіти отримуватимуть доплату 20% за класне керівництво. Також педагоги таких класів матимуть 15% доплати за перевірку зошитів.

«Завдяки цьому ми зможемо усунути нерівність в оплаті праці тих вчителів, які працюють в підготовчих класах спеціальних шкіл. Адже з 1 вересня 2014 року в таких школах поетапно впроваджуються нові навчальні плани, які розраховані на те, що в структурі початкової школи є підготовчий та 1-4 класи. Тобто термін навчання становить 5 років, що дозволяє забезпечити дітям достатню кількість часу і для засвоєння навчального матеріалу, і для корекційно-розвиткової роботи. Незважаючи на те, що підготовчі класи були відкриті, умови роботи в них були гірші, тепер же ми врегулювали питання необхідних доплат», – пояснила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

 

Окрему доплату в граничному розмірі 20% також встановлено для педпрацівників та помічників вихователів, які працюють в інклюзивних класах чи групах. Це поширюватиметься на заклади дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти.

«Для нас є дуже важливим розвивати інклюзивне освітнє середовище, щоб люди з особливими потребами мали доступ до якісних освітніх послуг. Зокрема, це один з пріоритетів Нової української школи. Державою виділяється цільова субвенція на підтримку інклюзивної освіти – придбання засобів корекції, дидактичних матеріалів, проведення додаткових корекційно-розвиткових занять. Але, звісно, ми маємо фінансово підтримати  працівників таких класів і груп за рахунок додаткової доплати», – зазначила Лілія Гриневич.

Нагадуємо, що раніше Уряд прийняв постанови, що в середньому підвищують зарплати вчителів у 2018 році на 25%.

 

  Категорія: