У Львові вдосконалили Порядок надання грошової компенсації особам з інвалідністю внаслідок війни I-III груп на реабілітацію або санаторно-курортне лікування

У Львові вдосконалили Порядок надання грошової компенсації особам з інвалідністю внаслідок війни I-III груп на реабілітацію або санаторно-курортне лікування
3 Жовтня 2017
Друкувати цю новину

29 вересня виконавчий комітет Львівської міської ради вніс зміни до рішення від 02.12.2016 № 1136, вдосконаливши Порядок надання грошової компенсації особам з інвалідністю внаслідок війни I-III групи з числа осіб, які брали участь в антитерористичній операції – мешканцям м. Львова, на реабілітацію або санаторно-курортне лікування. Зокрема, з наступного року особи з інвалідністю внаслідок війни ІІ-ІІІ груп отримуватимуть більшу компенсацію, однак її отримуватимуть не всі. Особи з інвалідністю внаслідок війни І групи отримуватимуть компенсацію таку ж, як і отримували.

У Львові вдосконалили Порядок надання грошової компенсації особам з інвалідністю внаслідок війни I-III груп на реабілітацію або санаторно-курортне лікування

«Згідно з чинним положенням, особам з інвалідністю внаслідок війни І групи виплачується грошова компенсація у розмірі 50 тис грн., особам з інвалідністю внаслідок війни ІІ групи – 10 тис. грн., особам з інвалідністю внаслідок війни ІІІ групи – у розмірі 8 тис. грн. При цьому грошова компенсація виплачується особам з інвалідністю, які подали заяву і бажають отримувати компенсацію незалежно від того, чи перебувають вони на обліку на забезпечення путівкою за рахунок коштів державного бюджету, чи не перебувають. Це є як додаткова соціальна гарантія.

Як показує практика, цей порядок потребує вдосконалення. Зокрема, особам з інвалідністю внаслідок війни І групи залишити розмір виплати у розмірі 50 тис грн. на наступні роки, незалежно від того, чи перебувають вони на обліку і забезпечуються санаторно-курортною путівкою. Як правило це ті, які внаслідок військових дій мають або важкі травми хребта, або важкі травми черевної порожнини, і потребують дороговартісного лікування або реабілітації, і для яких на державному рівні не передбачено путівок до реабілітаційних установ. На сьогодні є 14 осіб з інвалідністю 1 групи, і лише 6 з них звернулися за цією допомогою на реабілітаційні послуги.

Для особам з інвалідністю внаслідок війни ІІ і ІІІ груп пропонуємо збільшити розмір компенсації. Особам з інвалідністю внаслідок війни ІІ групи – до 15 тис грн., ІІІ групи – до 10 тис, але надавати цю грошову компенсацію лише тим, які перебувають на обліку у пенсійному фонді військовослужбовців за умови, якщо вони не мають можливості у військовому фонді через відомчі установи бути забезпеченими путівками. Але вони, як правило, забезпечені путівками і не звертаються до нас за грошовою компенсацією на реабілітацією.

Іншим особам з інвалідністю внаслідок війни ІІ і ІІІ груп, які є на обліку у пенсійному фонді як звичайні пенсіонери, і перебувають на обліку забезпечення путівками на санаторно-курортне лікування у відділах соціального захисту, надавати грошову компенсацію у граничному розмірі, за умови, якщо з державного бюджету буде надходити недостатньо коштів на зазначену потребу. Із 164 осіб таких на сьогодні 7», – розповіла заступник начальника управління соціального захисту ЛМР Леся Дронь.

Додамо, що це щорічна одноразова допомога.

Львівська міська рада

  Категорія: