Італійські експерти допомагатимуть чернівецьким вчителям впроваджувати інклюзивну освіту

Італійські експерти допомагатимуть чернівецьким вчителям впроваджувати інклюзивну освіту
21 Серпня 2017
Друкувати цю новину

Першачків із фізичними та розумовими порушеннями з початку нового навчального року перестануть набирати до спеціалізованих шкіл. Ідея – ширше впровадити інклюзивне навчання.

Із катастрофічною проблемою, архітектурної недоступності нашого міста для людей із інвалідністю, щодня зустрічається Оксана Драчковська. Вона, мати 7-річного Назарчика, котрий має певні особливості. Хлопчик нині закінчив перший клас. Він навчався індивідуально, вдома, бо в школі немає всіх необхідних умов.

ОКСАНА ДРАЧКОВСЬКА: «Звичайно я б хотіла, щоб моя дитина навчалась із дітьми у класі, із звичайними дітьми. В нас вже є певний досвід. В нього, ну дуже, вузьке коло спілкування. Він спілкується переважно із дорослими, дітей в нас якось так немає серед друзів. А так вийшло, що він почав тісніше спілкуватись із сусідським хлопчиком, який також приблизно нашого віку. Я побачила, що відколи він з ним спілкується, він почав набагато краще говорити».

В Україні інклюзивна освіта, яка дозволяє дітям із фізичними та розумовими порушеннями навчатись у звичайних школах запрацювала у 2009 році. У Чернівцях першопрохідником стала 24 школа. Нині тут навчається 11 особливих діток.

УЛЬЯНА ЛЕГУСОВА, ДИРЕКТОР ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ЗОШ №24: «Для таких дітей потрібні і додаткові послуги освітні, і робота асистента вчителя потрібно, щоб налагоджена була. Всі ці 6 років ми відвідували різноманітні навчальні семінари, ми займались самоосвітою, відвідували курси і так далі. Для того, щоб набути досвіду. Для того, щоб надати професійну і справді ефективну допомогу таким дітям».

Співпрацювати із українцями зголосились італійські спеціалісти. Вони у рамках програми «Реабілітація та інклюзія дітей з інвалідністю в Україні» протягом цілого року будуть проводити тренінги та семінари, розповідаючи про інклюзію, адже в їхній країні таку форму навчання практикують от-як 50 років.

ТУЛІО МОНІНІ, ПРЕДСТАВНИК ДЕПАРТАМЕНТУ ІНКЛЮЗИВНОЇ ОСВІТИ У МІСТІ ФЕРРАРА (ІТАЛІЯ): «Є багато типів проблем. Це практичні проблеми, фінансові проблеми, але самі великі проблеми виникають в головах людей. Мене турбують більше складні випадки з складними діагнозами, тому що діти, які мають порушення мовлення, які не мають інвалідності вони також важливі, але у них є більше ресурсів, щоб навчатись».

Та забезпечення таких дітей спеціалістами це ще не все, як переконує Оксана Драчковська, проблема відсутності доступності для дитини у візку у школах інколи стає вирішальною.

ОКСАНА ДРАЧКОВСЬКА: «Виходить такий парадокс, що дитина в якої є особливі освітні потреби, а що таке особливі освітні потреби? Це насамперед те, що стосується інтелекту, потрібен спеціальний педагог, спеціальний супровід, спеціальна корекція, ця дитина має можливість відвідувати школу. А дитина, в якої все гаразд із інтелектуальним розвитком, от як в нашому випадку, але вона не може фізично пересуватись – не має можливості відвідувати школу».

За словами головної освітянки України Лілії Гриневич в області найвищий показник зі створення умов навчання для дітей з інвалідністю. В управлінні освіти міста також позитивно відносяться до впровадження інклюзії.

ОЛЕНА КУЗЬМІНА, ЗАСТУПНИК НАЧАЛЬНИКА УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ: «На сьогодні ми вже маємо прогноз, що 19 навчальних закладів міста будуть надавати послуги інклюзивної освіти для 50 учнів. Для цього управлінням освіти створено, вже на сьогоднішній день 36 місць асистентів-вихователів, які фактично є особистими тюторами для дітей з інвалідністю. В програмі розвитку освіти на наступні 4 роки нами заплановано і оновлення пандусів, і вбиральні на 1 поверхах. Ми говорили про підйомні платформи, це також програмою заплановано. Навіть у одному закладі заплановано ліфт».

Протягом 2016-2017 навчальних років на Буковині було 68 освітніх закладів з інклюзивною формою навчання, з них 3 дошкільні. У них навчалася 181 дитина. І мати Назарчика сподівається, що її син незабаром буде серед тих, хто зможе відвідувати школу щодня.

Буличева Марина

ТРК «Буковина»

  Категорія: