Полтава – Львів – театральний місток для людей з інвалідністю

Полтава – Львів – театральний місток для людей з інвалідністю
26 Червня 2017
Друкувати цю новину

18-20 травня 2017 р. до Львова на запрошення МТЦ “Непротоптана стежина” приїхав театральний колектив людей з інвалідністю «Дзвіночок» Полтавського навчально-реабілітаційного центру для того, щоби взяти участь у XII Міжнародному фестивалі особливих театрів “Шлях”.

Полтава – Львів – Театральний місток для людей з інвалідністю

Загалом у фестивалі взяло участь 11 театральних колективів з України, Польщі та Литви і показали свої вистави у різних театральних техніках на професійних сценах львівських театрів.

У фотозвіті з першого дня фестивалю можна побачити різні колективи, в тому числі і полтавський “Дзвіночок”, які представили виставу «День народження киці Мури». Це чудова ігрова вистава, де діти з синдромом дауна разом з інструкторами розігрують просту історію про кицю Муру. Полтавський театр став чудовим прикладом гарної театрально-терапевтичної роботи з дітьми з інвалідністю. Вистава, сценарій, костюми, хореографія та музика буде зроблені на високому рівні і вистава дуже сподобалась глядачам різного віку.

http://romanphotographer.blogspot.com/2017/06/festyval-shliah-1.html

Цей проєкт створив унікальну можливість для театральних колективів людей з інвалідністю розвиватись і обмінюватись досвідом. Культурна пропозиція для таких людей в нашій країні є обмеженою, а спеціальних театральних фестивалів є дуже мало. Загалом мобільність культурних ініціатив для цієї групи в Україні є дуже малою, зазвичай через низький матеріальний стан родин, де є люди з інвалідністю та установ при яких діють творчі гуртки для них (звісно, є винятки, та їх не багато).

Полтава – Львів – Театральний місток для людей з інвалідністю

У Львові від 2001 року відбувається театральний фестиваль для людей з інвалідністю, колись нашу ініціативу перебрали також міста Суми та Червоноград – де зараз також проходять фестивалі. Керівники колективу «Дзвіночок» з Полтави приїздили до Львова минулого року, щоб взяти участь у спеціальних театральних навчаннях, які проводила МТЦ “Непротоптана стежина”. Ці знання вони використали щоб створити театр для особливих дітей при своїй організації, і ось вперше вони взяли участь з колективом у нашому фестивалі.

На майбутнє така співпраця і далі буде розвиватись, полтавчани будуть поширювати театральні практики, яких вони навчились у Львові у своєму місті, а львівські театри також вчитимуться хорошим практикам від “Дзвіночка”. Сподіваємось на започаткування фестивалю особливих театрів у Полтаві.

Полтава – Львів – Театральний місток для людей з інвалідністю

МТЦ “Непротоптана стежина”

Містки громадської активності

  Категорія: