Комітет з питань охорони здоров’я рекомендує парламенту прийняти за основу та в цілому законопроєкт про внесення змін до деяких законів щодо окремих питань проведення медико-соціальної експертизи

Комітет з питань охорони здоров’я рекомендує парламенту прийняти за основу та в цілому законопроєкт про внесення змін до деяких законів щодо окремих питань проведення медико-соціальної експертизи
23 Червня 2014
Друкувати цю новину

Інвалідність не доведеться щороку підтверджувати

Проєктом (реєстр. № 4528), зокрема, пропонується внести зміни до статті 7 Закону “Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні” з метою визначення правових засад встановлення відповідної групи інвалідності без зазначення строку повторного огляду особам, які мають анатомічні дефекти та інші необоротні порушення функцій органів і систем організму.

Повторний медичний огляд з метою підвищення групи інвалідності таким особам пропонується проводити на підставі особистої заяви людини з інвалідністю, його законних представників у разі настання змін у стані здоров’я і працездатності людини з інвалідністю, або за рішенням суду.

Порядок та умови надання відповідної групи інвалідності особам, які мають анатомічні дефекти, стійки необоротні порушення функцій органів і систем організму, їхній вичерпний перелік та перелік інших станів і захворювань, при яких відповідна група інвалідності встановлюється без зазначення строку повторного огляду, пропонується затверджувати на рівні Кабінету Міністрів.

Під час обговорення зазначалося, зокрема, що на практиці досить часто певним категоріям осіб з інвалідністю призначають необґрунтовані повторні медичні огляди з метою встановлення та підтвердження відповідної групи інвалідності. Так, наприклад, згідно із законодавством, особам з ампутованими кінцівками медико-соціальні експертні комісії встановлюють ІІІ групу інвалідності без зазначення строку повторного огляду, проте у разі необхідності підвищення групи інвалідності таким особам наступна група встановлюється вже не безстроково. “Це змушує людини з інвалідністю у подальшому рік за роком проходити повторні огляди для підтвердження групи, хоча фактично анатомічний дефект не зникає, оскільки він є необоротним”,- наголошували учасники засідання.

Наголошувалося також, що сьогодні мають місце непоодинокі факти, коли особам, які мають стійкі необоротні порушення функцій органів і систем організму, необґрунтовано відмовляють у встановленні безстрокової групи інвалідності або навіть знижують групу інвалідності, попри те, що стан їх здоров’я у порівнянні із попереднім не покращився.

На думку членів Комітету, внесення запропонованих законопроєктом змін щодо встановлення особам, які мають анатомічні дефекти та інші необоротні порушення функцій органів і систем організму, відповідної групи інвалідності без зазначення строку повторного огляду сприятиме посиленню соціального захисту таких осіб, захисту їхніх прав під час проходження медико-соціальної експертизи, зменшенню навантаження на медико-соціальні експертні комісії усіх рівнів та більш раціональному використанню бюджетних коштів за рахунок зменшення кількості безпідставних повторних експертиз.

Верховна Рада України 

  Новина має такі "мітки":
  Категорія: