В Україні відкрився перший центр слухомовленнєвої реабілітації для дітей

В Україні відкрився перший центр слухомовленнєвої реабілітації для дітей
4 Червня 2014
Друкувати цю новину

В Україні відкрився перший центр слухомовленнєвої реабілітації для дітейНещодавно на базі обласної дитячої клінічної лікарні Івано-Франківська відкрили перший в Україні центр слухомовленнєвої реабілітації, основним завданням якого повернення слуху глухим або слабкочуючим дітям.

Ця подія стала можливою тільки завдяки спільній багаторічній роботі адміністрації та фахівців Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні та кафедри ЛОР-захворювань Івано-Франківського національного медичного університету.

На базі нового центру проводяться всі етапи реабілітації дітей із вадами слуху, починаючи з виявлення та діагностики проблеми і закінчуючи слухопротезуванням і комплексним реабілітаційним супроводом кожної дитини. Для корекції порушень слуху використовуються індивідуально підібрані слухові апарати, а в разі їх неефективності – кохлеарний імплант. При цьому адміністрації центру вдалося досягти того, що допомога дітям, які потребують слухопротезування, оплачується з державних і спонсорських фондів.

У центрі вже досягнуто найвищого по Україні показника щодо кількості дітей, яких протезували на обидва вуха. Крім того, фахівці розробили всеосяжну програму з повноцінної реабілітації мови та слуху, за участі групи лікарів (сурдолога, невролога, аудіолога, дефектолога, ЛОР-лікаря, логопеда), а також психолога і музичного педагога .

Ще в Івано-Франківському центрі слухомовленнєвої реабілітації відкрита і працює школа психолого-педагогічного супроводу, що допомагає батькам слабкочуючої дитини в усвідомленні та вирішенні проблем, що виникають на етапі лікування та реабілітації їхніх особливих дітей. Допомога у вирішенні питань, що потребують гуманітарної освіти, надають фахівці Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, з яким укладено угоду про співпрацю.

За задумом організаторів та адміністрації центру, результатом роботи центру має стати комплексна реабілітація глухих і слабкочуючих дітей, розвиток у них здатності чути і говорити, а також можливість повністю асимілюватися в сучасну спільноту.

ПедПреса

  Новина має такі "мітки":
  Категорія: