Принцип “Гроші ходять за людиною” впевнено утверджується у сфері санаторно-курортного лікування деяких категорій громадян

Принцип “Гроші ходять за людиною” впевнено утверджується у сфері санаторно-курортного лікування деяких категорій громадян
31 Березня 2017
Друкувати цю новину

Принцип "Гроші ходять за людиною" впевнено утверджується у сфері санаторно-курортного лікування деяких категорій громадян30 березня у Мінсоцполітики під головуванням заступника Міністра соціальної політики Наталії Федорович відбулася селекторна нарад з представниками регіонів, відповідальними за організацію оздоровлення та відпочинку пільгових категорій громадян.

У заході також взяли участь директор Департаменту оздоровлення та санаторно-курортного лікування Міністерства Іван Хохленков, директор Департаменту соціального захисту та фінансового забезпечення Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції Борис Волчихін, в. о. директора Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Олена Линдюк, заступник директора Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Ірина Кисляк.

Як наголосила Наталія Федорович, відкриваючи нараду, «мета проведення цього селектора – опрацювати проблемні питання щодо забезпечення  санаторно-курортними путівками деяких пільгових категорій громадян, які перебувають на обліку в структурних підрозділах соціального захисту населення, та визначити шляхи нашої спільної діяльності щодо реалізації завдань, які стоять перед нами».

Обговорюючи питання санаторно-курортного лікування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, Наталія Федорович нагадала, що з метою вдосконалення організації санаторно-курортного лікування чорнобильців, ефективного використання бюджетних коштів Мінсоцполітики було ініційовано і Урядом затверджено порядок, який передбачає принципово новий механізм оплати послуг із санаторно-курортного лікування громадянам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи. Зокрема, йдеться про укладання тристоронньої угоди між постраждалою особою, управлінням соціального захисту населення та санаторно-курортним закладом. При цьому постраждалій особі забезпечується право самостійного вибору санаторно-курортного закладу для оздоровлення. Новий порядок почав діяти вже з січня 2017 року.

Станом на 22.03.2017 року вже укладено 627 таких угод.

«Найбільш активно розпочали цю роботу Вінницька, Харківська, Полтавська області та м. Київ. У той же час Дніпропетровська, Львівська, Миколаївська, Одеська та Хмельницька області тільки розпочали роботу і уклали лише до 10 угод», – поінформувала заступник Міністра.

Порушувалося під час селекторної наради і питання щодо переліку базових послуг, які мають надаватися постраждалим громадянам відповідно до медичних рекомендацій та входять до вартості путівки. Наталія Федорович повідомила, що наказ про затвердження базових послуг Мінсоцполітики розроблено і направлено на погодження до Міністерства охорони здоров’я України для подальшого направлення на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

Щодо санаторно-курортного лікування осіб з інвалідністю та постраждалих учасників антитерористичної операції, то для цих категорій оплата послуг також вже здійснюється на підставі тристоронньої угоди (особа – управління – санаторій) і забезпечено право самостійного вибору санаторного закладу (постанова Кабінету Міністрів від 01.03.2017 № 110).

«Гранична вартість путівки для відшкодування вартості послуг санаторно-курортного лікування визначатиметься щороку Мінсоцполітики за погодженням з Мінфіном. На сьогодні цей проєкт наказу погоджено з Мінфіном та скеровано на державну реєстрацію до Мін’юсту, і найближчим часом Ви його отримаєте», – зазначила Наталія Федорович.

Особливу увагу учасників наради було звернуто на організацію оздоровлення постраждалих учасників антитерористичної операції.

Як відомо, у 2016 році за напрямком забезпечення постраждалих учасників АТО санаторно-курортним лікуванням було передбачено 22,5 млн грн, що дало змогу охопити оздоровленням  4 181 особу (51% від потреби). У 2017 році за цією програмою передбачена аналогічна сума коштів, проте чисельність потребуючих санаторно-курортного лікування учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни в зоні проведення АТО істотно збільшилася.

Нині Мінсоцполітики спільно із Державною службою України у справах ветеранів війни та учасників АТО опрацьовується питання щодо збільшення видатків на 2017 рік на санаторно-курортне лікування бійців АТО. Заступник Міністра висловила впевненість, що за рахунок економії коштів по інших бюджетних програмах, передбачених Мінсоцполітики, вдасться стовідсотково забезпечити санаторно-курортним лікуванням всіх постраждалих учасників АТО, які потребують такого лікування.

Водночас Наталія Федорович закликала особливу увагу приділити також особам з інвалідністю з наслідками травм і захворюваннями  хребта та спинного мозку. «На наступному тижні ми зберемо директорів санаторно-курортних закладів, які приймають на лікування осіб з інвалідністю–спинальників, та обговоримо питання щодо якості надання послуг санаторно-курортного лікування, обслуговування та перевезення зазначеної категорії осіб від залізничного та автовокзалів до закладу і в зворотному напрямі. За результатами зустрічі вам буде скерований відповідний лист для врахування в роботі», – сказала вона.

Підсумовуючи, Наталія Федорович серед головних завдань на 2017 рік визначила стовідсоткове виконання бюджетних програм та навчання спеціалістів. Також, за її словами, необхідно довести новий порядок щодо забезпечення санаторно-курортним лікуванням осіб з інвалідністю та постраждалих учасників антитерористичної операції до керівників санаторно-курортних закладів, з якими триватиме співпраця.

«І, головне, громадяни повинні знати свої права. Для цього відповідна інформація повинна бути на сайті як обласних, так і районних адміністрацій та виконавчих органів міських рад. Для економії часу можна скористатися інформацією, яка розміщена на новому сайті Мінсоцполітики в розділі „Санаторно-курортне лікування”, – наголосила заступник Міністра.

Мінсоцполітики України

  Категорія: