Інтерв’ю Першого заступника Голови Державної служби з питань осіб з інвалідністю та ветеранів Володимира Сіроштана

Інтерв’ю Першого заступника Голови Державної служби з питань осіб з інвалідністю та ветеранів Володимира Сіроштана
17 Квітня 2014
Друкувати цю новину

Перший заступник голови Державної служби з питань осіб з інвалідністю та ветеранів Володимир СіроштанПерший заступник голови Державної служби з питань осіб з інвалідністю та ветеранів Володимир Сіроштан: Життя триває, а проблем у соціальній сфері лише додалося

Україна сьогодні переживає не простий період своєї історії. З іншого боку, немає поганого, щоб на добре не вийшло. Зараз ми маємо стан перспективного руху вперед, виходячи з останніх суспільно-політичних подій, рішень Верховної Ради та Уряду. Звичайно, соціальні питання тут не на останньому місці

– Володимире Григоровичу, негативні наслідки недавнього минулого даються взнаки?

– Як відомо, шлях в майбутнє пролягає через день вчорашній. Справа в тому, що минулий рік для нас мав неочікувані і важкі сторінки. Причому не стільки об’єктивного, скільки суб’єктивного, відомчого характеру. Не відкрию таємницю, що відомство соціальної політики тоді очолила міністр зі своєю молодою і «зубастою» командою. Як відомо, свого часу вона програла на парламентських виборах, але повною мірою „відігралась” на „переформатуванні” соціальної сфери. Наприклад, без будь-яких обговорень і консультацій із сфери впливу Держслужби з питань осіб з інвалідністю та ветеранів адміністративно будо виведено Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю. Іншими словами, була зроблена спроба перевести бюджетні програми під цю бюджетну структуру, наділивши її невластивими й незрозумілими повноваженнями…

– Зараз ситуація із „адміністративним керуванням” соціальним захистом українців нормалізується?

– Звісно, зараз все це повертається через нові рішення, за винятком тих бюджетних програм, які були скорочені взагалі. Хоча проблеми, або „тонкі місця” справді існують. Від цього нікуди не дітися. Якщо більш конкретно, то, скажімо, ми маємо Рік учасників бойових дій на території інших держав, є відповідний план заходів, затверджених Кабміном. Є там чимало хороших планів, як кажуть, але все це поки що на папері. Тому ні підвищення пенсій, ні забезпечення автомобілями, ні вирішення болючих житлових питань, про які я вже говорив, очікувати в найближчий час не доводиться. На жаль, все це сьогодні призупинено.

– Але ж життя триває?

– Так. До того ж проблем у соціальній сфері додалося. І ми намагаємося тримати руку на його соціальному пульсі. А ще маємо дуже важливий план заходів – до 70-річчя визволення України, 70-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Також створені відповідні комітети, які опікуються цими заходами, з цього приводу написано гори паперів. В роботі, так би мовити, залишається все, що не потребує додаткових бюджетних коштів. Так, вже другий рік триває Всеукраїнська естафета пам’яті «Слава визволителям України». Її проведення в усіх регіонах країни Держслужба забезпечує разом з Організацією ветеранів України, органами місцевої влади, громадськістю. Так ось, ця масштабна патріотична акція проводиться тому, що не потребує значних коштів. Зараз усі штандарти Українських фронтів перебувають в п’яти областях України. А ось уже Херсонщина, з відомих причин, не може їх передати Криму і Севастополю. Саме ці проблеми нас сьогодні хвилюють і ми їх вирішуємо. Але це питання більше адміністративно-політичного характеру, ніж фінансового.

– А з фінансуванням сьогодні проблеми…

– Звісно, маємо економити, починаючи з себе. Ми навіть сьогодні вже не закладаємо урочистий захід у Палаці „Україна” до Дня Перемоги. Хоча традиційно – це наша функція. І кошти є. Однак ми змушені їх перенаправити на фінансування статутної діяльності громадських об’єднань, соціальний захист конкретних осіб з інвалідністю та ветеранів. Переконаний, що від цього буде більше зиску. Але вже, скажімо, під 70-річчя визволення Києва, 70-річчя визволення України, мабуть, щось величне і незабутнє будемо організовувати. Ми на це кошти залишаємо.

– Як будуть соціально захищені інваліди та ветерани в цьому році?

– Якщо говорити конкретно і відверто, то на забезпечення спеціальними автомобілями на цей рік взагалі немає фінансування. Особливий варіант – забезпечення через місцеві бюджети, через фонди приватного характеру або державні фонди, які створювались під вирішення цієї проблеми. Хоча в цьому році ми маємо запити на забезпечення 75 тисяч осіб з інвалідністю, які перебувають на черзі для забезпечення спецавтотранспортом. В минулому році за державний кошт було закуплено всього 494 автомобілі. І якщо відбувається зменшення запитів з 78 до 75 тисяч, то це, мабуть, в першу чергу, не за рахунок забезпечення автомобілями, а за рахунок вимирання осіб з інвалідністю війни, які не дочекалися свого авто. Вимушені говорити про такі сумні, однак реальні речі. Проте й не сидимо склавши руки. Радимося з громадськими організаціями, готуємо проєкти рішень уряду щодо цього питання. До речі, пільгове ввезення автотранспорту з-за кордону – один з варіантів його вирішення.

– А яка ситуація із забезпеченням технічними засобами реабілітації (ТЗР)?

– Щодо ТЗРів, то тут ми нічого не втрачаємо. Кошти залишаються ті ж самі. В цьому питанні ми почуваємось більш впевнено. Самі здійснюємо моніторинг та своєчасно надаємо пропозиції щодо фінансування всіх цих питань. Цю позицію ми чітко відпрацьовуємо.

– Володимире Григоровичу, а що можете сказати про санаторно-курортне забезпечення осіб з інвалідністю та ветеранів?

– З анексією Автономної Республіки Крим ми чимало втратили. Для осіб з інвалідністю-спінальників з трьох спеціалізованих санаторіїв у нас залишився лише один – у Слов’янську. Тому йде пошук оперативних рішень. Щодо санаторно-курортного забезпечення ветеранів, то ми працюємо з тими санаторіями, які перебувають у сфері діяльності Мінсоцполітики. Таких санаторних закладів було шість. Два з них знаходяться в Криму (Алушта, Симеїз). Зрозуміло, що ті розподіли, які ми погодили на другий квартал поточного року – не спрацюють. Залишається тільки чотири санаторії. Відповідним чином йде перерозподіл путівок по інших санаторіях. Це реалії сьогодення.

– Розкажіть про соціальні виплати, зокрема, біженцям з Криму.

– Що стосується соціальних виплат кримчанам, то інформація загального характеру всім відома. Держслужба веде облік скарг, заяв, пропозицій. З цього питання оперативно включаємось по індивідуальних запитах. Є низка гарячих телефонних ліній, є оперативне реагування. Коли людина має паспорт, кодову довідку, ще пару основних документів і цього досить для того, щоб біженець-кримчанин зміг отримати свою пенсію чи іншу соціальну фінансову послугу в будь-яких банках України. Це все працює, на це пішов уряд, і ми в деякій частині забезпечуємо цю соціальну діяльність.

Бесіду вів
Михайло КАМІНСЬКИЙ,
Газета осіб з інвалідністю та ветеранів України,
№ 04 квітень 2014 року

Урядовий портал 

  Категорія: