Пенсія: хто і скільки отримуватиме цього року

Пенсія: хто і скільки отримуватиме цього року
30 Січня 2017
Друкувати цю новину

Пенсія: хто і скільки отримуватиме цього рокуПідвищення прожиткового мінімуму спровокувало ріст пенсій та надбавок до них. Зокрема, для непрацездатних осіб (пенсіонерів та осіб з інвалідністю) він зріс з 1 тисячі 130 до 1 тисячі 247 гривень. А після прийняття закону про держбюджет на 2017 рік стало зрозуміло, що прожитковий мінімум підніметься в цьому році ще двічі: у травні — до 1 тисячі 312 гривень, а в грудні — до 1 373 тисячі гривень.

Таким чином, збільшиться і мінімальна пенсія, яку прирівняли до прожиткового мінімуму: в грудні 2016 року вона зросла до 1 тисячі 247 гривень, а в грудні 2017 року становитиме 1 тисячу 373 гривні.

У зв’язку з цим піднялися надбавки та підвищення до пенсій, розміри яких залежать від цього мінімуму. Зокрема, збільшені: мінімальні розміри пенсії за віком непрацюючим пенсіонерам (при наявності повного страхового стажу), пенсії по інвалідності та по втраті годувальника, призначені відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а також мінімальні пенсійні виплати людини з інвалідністюм війни, учасникам бойових дій та людини з інвалідністюм з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Підвищено також і мінімальні пенсії військовим пенсіонерам. Приміром, мінімальний розмір пенсії по втраті годувальника особам, які одержують пенсії відповідно до Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», з 1 грудня 2016-го був збільшений на 234 гривні, і її розмір на кожного утриманця становить 2 тисячі 494 гривні в місяць.

Крім цього, з 1 грудня 2016 року були перераховані розміри надбавок до пенсій, які залежать від розміру прожиткового мінімуму, а саме: підвищення ветеранам війни і жертвам нацистських переслідувань, державна соціальна допомога на догляд за інвалідом війни, надбавка донорам, пенсії за особливі заслуги перед Україною, а також шахтарям. Були підвищені і надбавки до пенсій за перевищення норми стажу, які обчислені, виходячи із розміру прожиткового мінімуму. Про це пише газета “Факти і коментарі“.

Відзначимо, що сума, на яку зросла пенсія, є у кожному конкретному випадку індивідуальна. Вона залежить від багатьох складових: страхового стажу, розміру заробітної плати, з урахуванням якої призначено пенсію, виплати індексації, наявності підвищень і надбавок до пенсії.

В той же час не підлягали збільшенню з 1 грудня:

  • пенсії за віком при відсутності повного страхового стажу;
  • розмір пенсії по втраті годувальника, обчислений відповідно до статті 28 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», на двох та більше утриманців, і один з яких працює;
  • розмір підвищення дітям війни відповідно до Закону «Про соціальний захист дітей війни»;
  • розмір додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю, та компенсаційної виплати за втрату годувальника відповідно до Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;
  • розмір щомісячної державної адресної допомоги, передбаченої Постановою Кабінету міністрів «Деякі питання пенсійного забезпечення громадян», якщо одержувачі пенсій не є людини з інвалідністюми, дітьми-людини з інвалідністюми і не одержують пенсію по втраті годувальника;
  • пенсії громадян, які працюють або здійснюють будь-яку діяльність, пов’язану з отриманням доходу (з якого покладається сплачувати єдиний соціальний внесок).

Відзначимо, що, у випадках, якщо працюючий пенсіонер звільниться або припинить займатися діяльністю, пов’язаною з одержанням доходу, його пенсія буде перерахована з урахуванням нового розміру прожиткового мінімуму — на дату звільнення або припинення роботи.

Також в 2017 році було продовжено обмеження пенсій працюючих пенсіонерів. Нагадаємо, що з 2014 року для них застосовується понижуючий коефіцієнт — 0,85. Простіше кажучи, працюючим пенсіонерам виплачують тільки 85 відсотків пенсії. І вони цілком справедливо вважають, що платять 15-відсотковий податок. На жаль, в 2017 році це обмеження не скасували.

0332.ua

  Категорія: