Людьми з інвалідністю опікуватимуться всі міністерства

Людьми з інвалідністю опікуватимуться всі міністерства
28 Грудня 2016
Друкувати цю новину

23 грудня під головуванням віце-прем’єр-міністра України Павла Розенка відбулося засідання Ради у справах осіб з інвалідністю. Воно було  присвячене обговоренню проєкту урядового розпорядження «Про затвердження плану заходів з виконання рекомендацій, викладених у заключних зауваженнях, наданих комітетом ООН з прав осіб з інвалідністю, до доповіді Україною про виконання Конвенції» перед повторною подачею його на розгляд уряду.

Людьми з інвалідністю опікуватимуться всі міністерства

— Вперше в серпні 2015 року на засіданні Комітету ООН із прав людей з інвалідністю в Женеві було заслухано доповідь України про виконання Конвенції. Комітет прийняв заключні зауваження до доповіді, — сказав Павло Розенко. — На сьогодні план заходів доопрацьовано. Ним ламаємо стереотип щодо того, що питаннями людей з інвалідністю займається лише Мінсоцполітики. В проєкті розпорядження виписано три основні функції, які мають виконати міністерства. Перша — виконання плану з визначення посадових осіб на рівні не нижче заступників керівника органів влади, які відповідатимуть за забезпечення, дотримання і реалізацію прав і свобод людей з інвалідністю. Друга — розробка методик оцінки своєї роботи щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю. Третя — створення постійно діючих робочих груп із залученням до їхнього складу представників громадських об’єднань, що опікуються питаннями осіб з інвалідністю, передбачити повноваження щодо опрацювання відповідних пропозицій, нормативних актів. Ми переносимо акценти на діяльність усіх центральних органів виконавчої влади.

Директор департаменту соціального захисту осіб з інвалідністю Мінсоцполітики Оксана Полякова зауважила, що за останній тиждень опрацьовано всі зауваження і пропозиції, що надійшли до профільного міністерства. Найбільше таких, за її словами, надійшло від уповноваженого Президента України з прав людей з інвалідністю Валерія Сушкевича та уповноваженого уряду з питань прав людей з інвалідністю Раїси Панасюк.

— У результаті роботи суттєво доопрацьовано деякі розділи. Зокрема той, у якому йдеться про збирання даних про людей з інвалідністю в усіх сферах, включаючи охорону здоров’я, освіту, працевлаштування, участь в політичному житті, доступ до правосуддя, соціальний захист тощо, — повідомила Оксана Полякова.

Урядовий кур’єр

  Категорія: