Уряд затвердив Типове положення про психоневрологічний інтернат

Уряд затвердив Типове положення про психоневрологічний інтернат
15 Грудня 2016
Друкувати цю новину

Уряд затвердив Типове положення про психоневрологічний інтернатКабінет Міністрів своєю постановою затвердив Типове положення про психоневрологічний інтернат. Мінсоцполітики розробило проєкт акта з метою врегулювання діяльності психоневрологічних будинків-інтернатів та забезпечення конституційних прав і свобод громадян із порушеннями інтелектуального розвитку та психічними розладами, які проживають в цих установах.

За інформацією Міністерства, на сьогодні в Україні діють 144 психоневрологічні інтернати, у яких проживають близько 28 тис. підопічних (крім АР Крим і тимчасово не контрольованих українською владою територій Донецької та Луганської областей). Діяльність інтернатів досі регулювалася типовим Положенням про психоневрологічний інтернат, затвердженим наказом Мінсоцполітики у 2001 році.

Однак, як зауважують фахівці, протягом 2001–2015 років законодавство з питань соціального захисту осіб з інвалідністю значно змінилося. Зокрема, прийнято Закон „Про соціальні послуги”; внесено суттєві зміни до Закону „Про психіатричну допомогу”; ратифіковано Конвенцію про права осіб з інвалідністю.

Нове Типове положення про психоневрологічний інтернат, схвалене на засіданні Уряду 14 грудня 2016 року, має привести нормативно-правові акти у відповідність із вимогами чинного законодавства України.

Зокрема, ним урегульовуються питання: надання медичної допомоги особам із стійкими інтелектуальними або психічними порушеннями шляхом ліцензування господарської діяльності з медичної практики або укладання договорів із закладами охорони здоров’я; провадження господарської діяльності з придбання, перевезення, зберігання, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, дозволених до застосування в Україні; перебування в установі осіб з ІІІ групою інвалідності (на сьогодні обслуговуються особи з інвалідністю лише І та ІІ групи).

Також Положення визначає реабілітаційні заходи як одні з пріоритетних у діяльності інтернату, оптимізує та спрощує механізм подання документів для влаштування до установи через структурні підрозділи з питань соціального захисту населення за місцем проживання. Водночас спрощується процедура відрахування та тимчасового вибуття підопічних, визначаються показання та протипоказання для влаштування особи в інтернат, запроваджується новий підхід до надання соціальних послуг із укладанням договору про їх надання.

У Мінсоцполітики наголошують: прийнята постанова має міжвідомчий характер, зокрема, акт врегульовує надання медичної допомоги, поховання та забезпечення дотримання прав людини. Це головні речі, які спонукали Міністерство до його підготовки.

Мінсоцполітики України

  Категорія: