Нюанси працевлаштування людини з інвалідністю першої групи

26 Березня 2014
Друкувати цю новину

Підприємство планує прийняти на роботу людини з інвалідністю 1-ої групи безстроково (по зору). У довідці МСЕК зазначено, що людина може бути працівником УТОС. Чи має право звичайне підприємство прийняти такого працівника, якщо працівнику будуть створені спеціальні умови праці: робота на дому. Чи обов’язково при прийомі на роботу вимагати індивідуальну програму реабілітації людини з інвалідністю?

Національне законодавство гарантує людини з інвалідністюм рівні з усіма іншими громадянами можливості для участі в різних сферах життя суспільства, створюючи для них необхідні умови, що дають можливість вести повноцінний спосіб життя згідно з їх індивідуальними здібностями і інтересами.

Так, відповідно до ст. 17 Закону № 875 інваліди з метою реалізації їх творчих і виробничих здібностей та з урахуванням індивідуальних програм реабілітації мають право працювати на підприємствах, в установах, організаціях, а також займатися підприємницькою та іншою трудовою діяльністю, не забороненою законом.

Обов’язок роботодавців надавати людини з інвалідністюм роботу передбачений ст. 172 КЗпП України. Крім того, ст. 18 Закону № 875 встановлено, що роботодавці, які використовують працю осіб з інвалідністю, зобов’язані, зокрема, створювати для них умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації. Іншими словами, робоче місце людини з інвалідністю на підприємстві створюється під конкретну особу з урахуванням усіх рекомендацій медико-соціальної експертної комісії.

При прийомі на роботу інвалід, крім основних документів (паспорт, трудова книжка, ідентифікаційний код, документи про освіту тощо), в обов’язковому порядку надає документи, що підтверджують інвалідність, зокрема, висновок медико-соціальної експертної комісії про встановлення групи інвалідності (далі – МСЕК). Наявність висновку МСЕК засвідчуватиме підставу для надання людині з інвалідністю пільг і переваг, передбачених трудовим законодавством України (ст. 24 КЗпП України, ст. 5 Закону № 875).

Згідно ч. 6 ст. 24 КЗпП України забороняється укладати трудовий договір з громадянином, якому за медичним висновком запропонована робота протипоказана за станом здоров’я. Тому для з’ясування обставин роботодавець вправі вимагати від майбутнього працівника, якому встановлено інвалідність, висновку МСЕК. Адже саме в даному документі фіксується, які види робіт протипоказані або ж, навпаки, рекомендовані для особи з інвалідністю.

Також інвалід може надати роботодавцю індивідуальну програму реабілітації, в якій визначено види та обсяги необхідного соціального захисту людини з інвалідністю (ст. 5 Закону № 875). Індивідуальна програма реабілітації має для особи з встановленою інвалідністю рекомендаційний характер. Такий працівник має право відмовитися від будь-якого виду, форми та обсягу реабілітаційних заходів, передбачених його індивідуальною програмою реабілітації, або від усієї програми в цілому (ст. 23 Закону № 2961).

Звертаємо увагу на те, що ані КЗпП України, ані статтею 23 Закону № 2961 на працівника не покладено обов’язок щодо надання роботодавцю індивідуальної програми реабілітації. Але у разі надання вона є обов’язковою для виконання державними органами, підприємствами (об’єднаннями), установами та організаціями (ст. 5 Закону № 875).

А ось рішення МСЕК в кожному разі є обов’язковими для виконання органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями, реабілітаційними установами незалежно від типу і форми власності (ст. 8 Закону № 2961). Таким чином, у разі застосування праці осіб з інвалідністю роботодавець зобов’язаний діяти на підставі рекомендацій МСЕК, оскільки невиконання цих рекомендацій може призвести до погіршення стану здоров’я працівника-людини з інвалідністю, за що роботодавець буде нести відповідальність (див. також лист Мінпраці від 28.07.2008 р. № 3144/0/10-08/13).

Працевлаштування осіб з інвалідністю I групи здійснюється з урахуванням розглянутих норм законодавства без будь-яких додаткових обмежень. Інваліди I групи із значно вираженим обмеженням життєдіяльності можуть вчитися та проводити різні види трудової діяльності за умови їх забезпечення засобами компенсації фізичних дефектів або порушених функцій організму, здійснення реабілітаційних заходів, створення за необхідності спеціальних умов праці, у тому числі вдома (абз. 15 п . 27 Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою КМУ від 03.12.2009 р. № 1317).

Якщо у висновку МСЕК прямо зазначено «може бути працівником УТОС», роботодавець повинен упевнитися в можливості особи з інвалідністю працювати на звичайному підприємстві, де для цього будуть створені необхідні умови праці, в тому числі в можливості організації роботи вдома. Нагадаємо, що такий вид організації трудової діяльності людини з інвалідністю дозволений ст. 18 Закону № 875. Для цього роботодавцю необхідно порекомендувати майбутньому працівникові надати індивідуальну програму реабілітації, в п’ятому розділі якій описуються всі фактори й елементи майбутньої трудової діяльності людини з інвалідністю. У разі відмови працівника надати програму реабілітації радимо звернутися із запитом до медико-соціальної експертної комісії, що видала висновок, з метою роз’яснення можливості роботи даної особи з інвалідністю на звичайному підприємстві.

Труд

  Категорія: