У Львові презентували твори І. Франка рельєфно-крапковим шрифтом

У Львові презентували твори І. Франка рельєфно-крапковим шрифтом
14 Листопада 2016
Друкувати цю новину

Львівський обласний осередок ГО «Українська спілка осіб з інвалідністю – УСІ» спільно  з  Ресурсним  центром освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами НУ «Львівська політехніка» та науковою бібліотекою ЛНУ  ім. І. Франка 8 листопада презентували твори  І. Франка рельєфно-крапковим шрифтом.

У Львові презентували твори І. Франка рельєфно-крапковим шрифтом

Презентація відбулась з нагоди цьогорічного ювілею Каменяра. Як розповіла Оксана Потимко, керівник ГО  «Українська спілка осіб з інвалідністю  –  УСІ» та Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами НУ «Львівська політехніка», до участі у презентації були запрошені науковці, культурологи, бібліотекарі. Присутні мали можливість ознайомитись з «особливою» книгою для незрячих читачів, її  оновленим  дизайном  і  запропонованими  новаціями  в публікації рельєфно-крапкових  видань.

У Львові презентували твори І. Франка рельєфно-крапковим шрифтом

«Слухачам презентувались твори, надруковані ЛОО ГО «Українська спілка осіб з інвалідністю – УСІ» в рамках проєктів «Місто літератури для незрячих» (управління соціального захисту ЛМР), «Книга брайлем» (БО «Фонд родини Нечитайло»). Учасників знайомили також з процесом створення  літератури  шрифтом  Брайля, особливостями редагування та оформлення рельєфно-крапкових творів. Окрім  цього,  науковцям  презентували компоненти інклюзивної освіти школярів і студентів з важкими порушеннями зору: технічні засоби для письма,  дейзі-плейєр для відтворення книг у форматі DAISY та ін. Учасники презентації взяли участь у кількох експериментах з рельєфною  графікою та аудіодискрипцією, мали можливість порівняти переваги дейзі-книги і звичайної аудіокниги, зазирнути на веб-сторінку  першої української дейзі-бібліотеки. Нові відчуття, отримані під час пропонованих  експериментів, дали можливість отримати новий досвід і зазирнути у світ людей, позбавлених зору», – зазначила Оксана Потимко.

Львівська міська рада

  Категорія: