Ветеранам, особам з інвалідністю та учасникам АТО урізали санаторні норми харчування

Ветеранам, особам з інвалідністю та учасникам АТО урізали санаторні норми харчування
5 Вересня 2016
Друкувати цю новину

Ветеранам, особам з інвалідністю та учасникам АТО урізали санаторні норми харчуванняІноді буває дуже корисно читати постанови нашого уряду. Тільки не ті, про які розповідають по радіо та телебаченню. А й ті, які тихенько з’являються на сайті Кабміну в потоці інших, пише газета “Експрес”.

Ось одна з таких нещодавніх постанов. Нею урядовці встановили нові норми харчування у санаторіях для ветеранів та учасників АТО. Тепер бідолахи особливо не понаїдаються. Не вірите? Почитаймо цей документ. А точніше — додаток до постанови Кабінету Міністрів України №499 від 8 серпня цього року. Там розписані добові норми харчування у санаторіях Міністерства соціальної політики. Таких санаторіїв є лише чотири: у Києві, Трускавці, Миргороді та Одесі. Лікуватися та відпочивати там мають право кілька категорій громадян: воїни-афганці, учасники АТО, ветерани війни, інваліди дитинства, ветерани праці.

Так що там у додатку до постанови? Нові норми харчування. Попередні були встановлені ще за часів Кучми, у 2002 році. Теперішні урядовці, вочевидь, вирішили — нема чого в санаторіях годувати, як тоді! Слід економити! Відтак урізали добові норми на цілий ряд продуктів. Приміром, з 2002 року щодоби на одного хворого виділяли по 200 грамів житнього хліба. А тепер даватимуть лише 150 грамів. Економитимуть на борошні — 25 грамів на одного пацієнта (раніше було 40). На 5 грамів зменшилася норма цукру — 55 грамів проти 60. Кондвиробами хворі також ласуватимуть менше — 40 грамів на день (дотепер було 50). Зменшилися норми риби (90 грамів проти 120), кисломолочного сиру (80 проти 100), сметани (25 проти 40), масла (40 проти 65), а також кави, чаю та спецій. А взагалі зникли з раціону хворих масло, смалець та ковбасні вироби — тепер ці продукти в санаторних меню можна навіть не шукати.

“Торік у цих чотирьох санаторіях лікувалися 15 500 чоловік, — повідомляє сайт Міністерства соціальної політики. — Здебільшого це ветерани війни та інваліди (у тому числі й учасники АТО)”. Здавалося б, для багатомільйонної держави це не таке й велике число, аби економити ще й на їжі для цих малозабезпечених людей. Проте можновладці навіть цим категоріям вирішили затягти паски. Мовляв, без ковбаси й сала обійдуться. Цікаво, а чи урізав й собі прем’єр Гройсман (який підписав цю ганебну постанову) добові норми ковбаси, сала або сметани? Адже, якщо економити на харчах, — то всім, і можновладцям також. Чи лише людини з інвалідністюм і ветеранам?

  Категорія: