Чиновники зволікають – незрячі потерпають

26 Квітня 2012
Друкувати цю новину

Міністерство соціальної політики спільно з іншими центральними органами виконавчої влади та громадськими організаціями осіб з інвалідністю розробило проєкт постанови Кабінету Міністрів України „Про затвердження Державної програми „Національний план дій з реалізації Конвенції про права осіб з інвалідністю” на період до 2020 року та внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України”.

Вказаним проєктом нормативно-правового акта, серед інших заходів, пропонувалось здійснювати тактильне позначення банкнот і монет національної валюти України різного номіналу та їх випуск різної довжини з метою розпізнавання їх особами з ураженнями органів зору.

Листом від 16.02.2012 Національний банк України повідомив про недоцільність нормативного закріплення викладеного вище положення, оскільки відповідні позначення на банкнотах і монетах національної валюти України вже наявні.

Разом із тим, за даними громадських організацій осіб з інвалідністю, які представляють інтереси осіб з ураженням органів зору, вітчизняні банкноти і монети національної валюти України, які на сьогодні перебувають в обігу, є практично нерозпізнаваними для осіб, які не бачать.

З метою вирішення даного питання, Віце-прем’єр-міністр України – Міністр соціальної політики С. Л. Тигіпко того ж таки 16 лютого направив звернення на ім’я Голови Національного банку України Арбузова С.Г. з проханням доручити відповідним підрозділам Національного банку України провести зустріч із вказаного приводу з представниками громадських організацій, які представляють інтереси осіб з ураженням органів зору.

Оскільки наша країна, яка у 2009 році ратифікувала Конвенцію ООН про права осіб з інвалідністю та тим самим  чітко визначилася із напрямами соціальної політики, має робити все необхідне для практичного втілення положень  даної Конвенції, проведення такої зустрічі є важливою складовою шляху України до цивілізованого суспільства. На час підготування матеріалу до друку, зустріч проведена не була. Люди з інвалідністю чекають. Для них, на жаль, чекання – річ звична…

Прес-служба НАІУ

  Новина має такі "мітки":
  Категорія: