Щодо надбавки на догляд за дитиною-інвалідом

1 Листопада 2013
Друкувати цю новину

Щодо надбавки на догляд  за дитиною-інвалідомЗ липня поточного року набув чинності Закон України «про внесення змін до статті третьої Закону України про державну соціальну допомогу людини з інвалідністюм з дитинства та дітям-людини з інвалідністюм».

Згідно з цим законом буде збільшена надбавка на догляд за дітьми-людини з інвалідністюми з найтяжчим ступенем функціональних обмежень та надзвичайною залежністю від постійного стороннього догляду, яким встановлено підгрупу А, з 50 до 100 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років з 1 січня 2013 року становить 972 грн, а з 1 грудня становитиме – 1032 грн, а для дітей віком від 6 до 18 років – 1210 грн та 1286 грн (відповідно).

Надбавка на догляд за дитиною-інвалідом віком до 18 років призначається одному з батьків, усиновителів, опікуну, піклувальнику, які не працюють, не вчаться (крім заочної форми навчання), не проходять службу, не займають виборну посаду та фактично здійснюють догляд за дитиною-інвалідом. Одиноким матерям (одиноким батькам), які здійснюють догляд за дитиною-інвалідом, надбавка на догляд призначається незалежно від факту їх роботи, навчання та служби.

З метою своєчасної реалізації норм цього Закону в частині призначення надбавки на догляд за дітьми-людини з інвалідністюми підгрупи А – які раніше були визнані дітьми-людини з інвалідністюми (без зазначення підгрупи) лікарсько-консультативними комісіями дитячих лікувально-профілактичних закладів переглядаються особові справи усіх дітей-осіб з інвалідністю щодо визначення ступеню функціональних обмежень на встановлення підгрупи А.

У разі визнання дитини інвалідом підгрупи А оформляється новий медичний висновок, оригінал якого направляється до органів праці та соціального захисту населення за місцем проживання дитини для проведення перерахунку розміру надбавки на догляд за дитиною-інвалідом.

Перерахунок розміру надбавки на догляд проводиться по діючим особовим справам на підставі медичних висновків, отриманих від лікарсько-консультативних комісій, без додаткового звертання громадян.

Розмір державної соціальної допомоги з надбавкою на догляд для дітей-осіб з інвалідністю, яким встановлено підгрупу А:

– віком до 6 років – 1597,8 грн, з

1 грудня поточного року – 1696,3 грн;

– віком від 6 до 18 років – 1835,8 грн, з 1 грудня – відповідно 1950,3 грн(щомісячно).

Розмір допомоги з надбавкою на догляд для дітей-осіб з інвалідністю, яким не встановлено підгрупу А:

– віком до 6 років – 1111,8 грн, з 1 грудня поточного року – 1180,3 грн;

– віком від 6 до 18 років – 1230,8 грн, з 1 грудня – 1307,3 грн.

Розмір допомоги на дітей-осіб з інвалідністю без надбавки на догляд: 894 грн, а з 1 грудня – 949 грн.

Отже кожна сім’я, в якій виховується дитина-інвалід віком до 18 років, у разі визнання такої дитини інвалідом підгрупи А, буде щомісяця отримувати (в залежності від віку дитини) на 486 або 605 гривень більше.

На 1 серпня 2013 року на обліку в управліннях праці та соціального захисту населення області перебуває 6852 дітей-осіб з інвалідністю, на яких відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу людини з інвалідністюм з дитинства та дітям-людини з інвалідністюм» виплачується державна соціальна допомога.

Із загальної кількості одержувачів державної соціальної допомоги на дітей-осіб з інвалідністю надбавку на догляд за ними отримують 4833 особи, з яких: 464 одинокі матері (доглядають 143 дитини з інвалідністю віком до 6 років та 321 дитину-людини з інвалідністю віком від 6 до 18 років); 1041 непрацюючих батьків (опікунів), які доглядають за дітьми-людини з інвалідністюми віком до 6 років та 3328 – віком від 6 до 18 років.

На 22 серпня 2013 року лікувально-консультативними комісіями лікувально-профілактичних закладів області переглянуто 2065 оглядових справ дітей-осіб з інвалідністю та видано 380 нових медичних висновків про визнання дітей людини з інвалідністюми підгрупи А.

Державна соціальна допомога з надбавкою на догляд у новому розмірі призначена 311 особам, 25 дітей-осіб з інвалідністю перебувають на повному державному утриманні (надбавка на догляд за такими дітьми не виплачується) та 44 особові справи перебувають в опрацюванні спеціалістів управлінь соцзахисту.

Нагадаємо також, що 24.07.2013 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до статті 18 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» № від 02.07.2013 № 371-VІІ, яким передбачено при визначенні розміру допомоги на дитину, над якою встановлено опіку чи піклування не включати до сукупного доходу дитини з інвалідністю державну соціальну допомогу дітям-людини з інвалідністюм. Таке нововведення дає можливість збільшити місячний дохід дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які мають інвалідність та виховуються в сім’ях опікунів (піклувальників), на 894 грн.

У разі виникнення питань під час упровадження згаданих законів в життя просимо звертатися до управлінь праці та соціального захисту населення за місцем проживання.

Тетяна ХАРКОВЕНКО,
головний спеціаліст відділу соціальних допомог
Департаменту праці та соціального захисту
населення облдержадміністрації

Одесские известия

  Категорія: