МОЗ: Пенсіонери, діти та особи з інвалідністю зможуть отримувати ліки безкоштовно

МОЗ: Пенсіонери, діти та особи з інвалідністю зможуть отримувати ліки безкоштовно
2 Лютого 2016
Друкувати цю новину

Пенсіонери, діти та особи з інвалідністю зможуть отримувати ліки безкоштовноМіністерство охорони здоров’я України планує у 2016 році впровадити часткову компенсацію витрат населення на ліки.

Про це в інтерв’ю НВ повідомив заступник міністра Ігор Перегінець.

“Щоб люди, особливо вразливі категорії – діти, інваліди, пенсіонери – могли отримати безкоштовно ліки. Лікар виписуватиме рецепт, і вони ітимуть з ним в аптеку і там безкоштовно або з мінімальною доплатою отримуватимуть необхідне лікування”, – розповів Перегінець.

Крім того, за його словами, міністерство планує переформатувати систему розподілу коштів так, щоби бюджетні гроші покривали оплату праці лікарів і закупівлю ліків населенням, а громади, які тепер будуть мати більше автономії, фінансували утримання медичних закладів.

Він наголосив, що це можливо, за умови, що Верховна Рада ухвалить закон про автономію медичних закладів.

Водночас Перегінець додав, що у 2016 році первинна медична ланка (поліклініки, амбулаторії, де працюють сімейні лікарі, педіатри, терапевти) отримає вдвічі більше фінансування, ніж раніше.

“Ми плануємо змінити систему, коли в поліклініках є тільки сімейні лікарі, як це впроваджувалось останніми роками. Ми хочемо, щоб там були і терапевти, і педіатри”, – розповів замміністра.

Новое время

  Категорія: