На Тернопільщині майже 1400 осіб з інвалідністю чекають на автомобілі

На Тернопільщині майже 1400 осіб з інвалідністю чекають на автомобілі
3 Жовтня 2013
Друкувати цю новину

На Тернопільщині майже 1400 осіб з інвалідністю чекають на автомобіліВід початку року на Тернопільщині 27 осіб з інвалідністю отримали автомобілі за державною програмою. 22 жителів нашої області отримали автомобілі вітчизняного виробництва, ще 5 – імпортного. Щоправда, в останньому випадку довелося самостійно оплатити розмитнення. Станом на початок року кількість осіб з інвалідністю, які претендують на транспортний засіб, сягала майже 1400 осіб. Черга на отримання автомобілів є динамічною, заявляють в департаменті соціального захисту області. Претенденти то з’являються, то зникають.

Черга на отримання автомобіля для осіб з інвалідністю формується у департаменті соціального захисту Тернопільської області. Щоб потрапити у неї, перш за все потрібно зібрати необхідний пакет документів, отримати висновок транспортної комісії та направлення управління соціальної політики за місцем проживання. Протягом року тернопільське міське управління видає близько сотні таких направлень.

– Передбачені для осіб з інвалідністю автомобілі вітчизняного виробництва спеціально обладнані та адаптовані для користування людиною з обмеженими можливостями. Претендувати на них мають право громадяни різної вікової категорії. Якщо дитина-інвалід має захворювання, що входить до переліку, за умов яких надається автомобіль, поставити дитину на облік можуть її батьки, – пояснює начальник управління соціальної політики Тернопільської міськради Марія Чашка. – Якщо з-за кордону приходить цільова спонсорська допомога у вигляді автомобіля, скерована конкретно на осіб з інвалідністю, які перебувають у черзі на його отримання, тоді громадянин може претендувати на імпортний автомобіль. Єдине – йому доведеться оплатити його розмитнення.

Право на забезпечення автомобілями мають інваліди опорно-рухового апарата, інваліди зору, інваліди з куксами обох рук та ніг, І та ІІ категорії з числа чорнобильців, інвалідність яких пов’язана з ліквідацією наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

– Підставою для забезпечення осіб з інвалідністю автомобілями є висновок медико-транспортної комісії МСЕК. Направлення на комісію людина отримує після пред’явлення в управління соцзахисту пакета документів: паспорта, ідентифікаційного коду, пільгового посвідчення, довідки МСЕК про групу інвалідності, довідки з ЖЕКу про склад сім’ї, з МРЕО – про наявність автомобіля і про відсутність реєстрації автомобіля упродовж 7 років, а також довідку з пенсійного фонду про розмір пенсії, – пояснює головний спеціаліст відділу обслуговування ветеранів та осіб з інвалідністю управління соціальної політики міськради Марія Чупровська. – Якщо людина зареєструвала впродовж останніх семи років автомобіль, термін експлуатації якого не перевищує 10 років, вона не може претендувати на отримання автомобіля за державною програмою.

Діти-інваліди опорно-рухового апарата та ДЦП можуть стати на облік тільки після досягнення п’ятирічного віку.

– Інваліди, які отримали імпортний автомобіль з-за кордону, протягом десяти наступних років не мають права продавати його та відчужувати, – наголошує Марія Чупровська.

Згідно з розпорядженням ТОДА, міське управління протягом року виплачує допомогу на транспортні витрати громадянам, які перебувають у черзі на отримання автомобіля, але ще не отримали його. Розмір допомоги складає 192 грн. в рік і виплачується рівними частинами у два періоди: в березні та вересні. Громадяни, які отримали автомобіль у порядку загальної черги чи шляхом розмитнення, мають право отримати компенсацію на бензин у розмірі 142 грн. в рік, яка також виплачується двома періодами по 71 грн.

Варто зазначити, що шанси отримати автомобіль інваліди, звичайно, мають, але будьте готові, що чекати на нього доведеться більше десяти років.

Зоряна Гарасимів
Номер один

  Категорія: