Картини нечуючих художників демонструються в Музеї Шевченка

Картини нечуючих художників демонструються в Музеї Шевченка
3 Грудня 2015
Друкувати цю новину

Музей Шевченка чи не єдиний в Києві, котрий постійно працює над тим, щоб експозицію зробити  ближчою та доступнішою для відвідувачів з особливими потребами. Тому не випадково, що саме в цьому закладі культури минулого року було започатковано проєкт «Музей без бар’єрів: від теорії до практики», до якого доєднались і представники громадськості – ВГО «ародна академія творчості осіб з інвалідністю». Виставковий проєкт «Кольори, народжені в тиші», який нині презентує Музей Шевченка – це спільна робота музейників і громадськості.

Художники з вадами слуху чують фарбами. Вони з ними спілкуються, розмовляють, відчувають їх, як ніхто інший, – впевнена Олена Олександрова – Президент «Народної академії творчості осіб з інвалідністю», на рахунку якої не одна творча акція, присвячена людям з інвалідністю. –Київських художників з вадами слуху об’єднав навколо себе Михайло Поплавко. Він проводить велику роботу по виявленню молодих талантів і допомагає їм реалізовуватись. Картина Михайла «Бахус» або «Український Вакх», яка написана з таким гумором – моя улюблена. Вона і тут, на виставці, привертає увагу всіх відвідувачів. Михайло і сам схожий на свого Вакха – чарівний  і світлий, – коментує пані Олена. Вона вважає, що такі виставки не повинні бути виставками-одноденками, а мають тривати хоча б кілька тижнів.

Серед виставкових творів виділяються своєю життєрадісністю і оригінальністю роботи Лесі Шевченко. Дивує її палітра кольорів, яка поєднується із геометричною символікою, за допомогою яких художниця висловлює своє світобачення. Цікаві роботи також і  Олексія Нашивочнікова – автора і співавтора архітектури станцій Київського метрополітену «Сиренька», «Вирлиця», «Бориспільська», «Деміївська» та інших. У вільний час Олексій створює картини і бере участь у міжнародних і всеукраїнських виставках нечуючих художників.

Крім звичайних картин у виставковому залі можна побачити  і незвичайні – вишиті талановитими руками Андрія Згортюка, який почав вишивати уже в пенсійному віці. Неабияку цікавість викликають також зразки архітектурних пам’яток Києва та інших міст України, майстерно зроблені Йосипом Осташинським із звичайних сірників.

Вечірній Київ + Фото

  Категорія: