Сергій Грицай: “Увага влади до пенсійного забезпечення людей з особливими потребами постійно зростає”

Сергій Грицай: “Увага влади до пенсійного забезпечення людей з особливими потребами постійно зростає”
20 Вересня 2013
Друкувати цю новину

Сьогодні в головному управлінні Пенсійного фонду України в Сумській області відбулось засідання “круглого столу” за участі лідерів громадських організацій осіб з інвалідністю, на якому розглядалось питання про співпрацю органів Пенсійного фонду України в області з громадськими організаціями осіб з інвалідністю щодо забезпечення їх соціальних гарантій.

Участь у засіданні, зокрема, взяли Віктор Руденко, заступник директора, та Ірина Олефіренко, начальник відділу взаємодії з роботодавцями і громадськими організаціями Сумського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, Тетяна Коваленко, секретар Громадської ради при обласній державній адміністрації, Олег Габ, голова Сумської міської громадської організації осіб з інвалідністю “Рука допомоги”, Оксана Смольникова, співзасновник обласної громадської організації “Батьки онкохворих дітей-осіб з інвалідністю”, Людмила Фрунзе, голова Сумської міської громадської організації дітей-осіб з інвалідністю та молоді “Наша родина”, Тетяна Лемешко, заступник голови Сумської міської благодійної організації осіб з інвалідністю “Доброта” та Анатолій Вороновський, голова Сумської обласної та міської організації УТОС.

“Ми хочемо почути від вас нагальні проблеми щодо пенсійного забезпечення, якості надання соціальних послуг людям з особливими проблемами і разом визначити можливості для їх вирішення”, – наголосив начальник головного управління Пенсійного фонду України в області Сергій Грицай.

Заступник начальника головного управління Олена Савісько повідомила, що на Сумщині на початок 2013 року із загального числа пенсіонерів, які перебувають на обліку в органах Фонду області (366,2 тис. осіб), 53,5 тис. осіб — з інвалідністю (15%).

За її словами, протягом минулого та з початку нинішнього року в державі вживаються заходи щодо реалізації змін у пенсійному забезпеченні осіб з інвалідністю. “Розміри їх пенсій у зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму п’ять разів переглядалися торік та з першого січня цього року. Значне збільшення пенсійних виплат минулого року відбулося у зв’язку з впровадженням соціальних ініціатив Президента України В.Ф.Януковича. Передусім, це осучаснення пенсій, призначених до 2008 року, шляхом застосування середньої заробітної плати за 2007 рік, а також збільшення пенсійних виплат у сумі до 100 грн. Як результат, середній розмір пенсій в осіб з інвалідністю області зріс на 190,97 грн., або на 16% і становить 1354,57 грн. Його розмір на сьогодні перевищує розмір прожиткового мінімуму в 1,5 рази”, – зазначила Олена Савісько.

Учасники засідання обговорили соціальні питання захищеності осіб з інвалідністю, зокрема, про забезпечення в управліннях Фонду комфортних умов організації прийому осіб з інвалідністю з особливими фізичними можливостями (пандуси, кнопки виклику спеціалістів, розташування кімнат для прийому громадян на першому поверсі, за можливості, виготовлення табличок шрифтом Брайля тощо), окреслили шляхи подальшої співпраці органів Пенсійного фонду області з громадськими організаціями осіб з інвалідністю. Було прийнято рішення про участь представників Фонду у заходах, що проводяться громадськими організаціями осіб з інвалідністю, натомість лідери громадських організацій погодились з пропозицією про участь у проведенні акції, ініційованої головним управлінням, – спільному привітанні пенсіонерів, у тому числі з особливими потребами, з ювілеями: 90, 95 та 100 років. Також Сергій Грицай повідомив представникам громадських організацій про можливість розгляду звернень осіб з інвалідністю за місцем їх проживання та надання практичної допомоги в отриманні документів, необхідних для призначення пенсій (підготовці запитів до установ та організацій про отримання довідок).

pfu-sumy.gov.ua

 

  Категорія: