8 жовтня – Всесвітній день зору

8 жовтня – Всесвітній день зору
8 Жовтня 2015
Друкувати цю новину

Протягом 5-9 жовтня у всіх регіонах України проходять профілактичні заходи, спрямовані на раннє виявлення захворювань очей, а також санітарно-просвітницька робота серед населення.

Всесвітній день зору щороку відзначається у другий четвер жовтня, за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, у рамках реалізації Глобальної програми в боротьбі зі сліпотою «Зір 2020: Право на зір». Всесвітній день зору передбачає збільшення уваги до проблем сліпоти, порушень зору та реабілітації людей з порушеннями зору.

Найчастіше причиною сліпоти в Україні стають травми органу зору і важковиліковні захворюваннянейрозорового апарату, такі як дистрофії сітківки і зорового нерву, глаукома, нейропатії та нейрооптикопатії. Структура первинної інвалідності по зору в Україні в 2014 році була представлена наступнимиофтальмопатологіями:

  • наслідки травм ока та орбіти – 19,2 %;
  • захворювання очного дна – 17,3 %;
  • глаукома – 15 %;
  • міопія – 12 %;
  • атрофія зорового нерва – 8,9 %;
  • уроджені вади органу зору – 6,8 %;
  • патологія рогівки – 4,4 %.

В Україні серед первинних осіб з інвалідністю найтяжчі ступені інвалідності (1 та 2 групи) мають інваліди на глаукому (I гр. – 36,7 %, II гр. – 14,8 %). Вірогідність сліпоти на одне око через 20 років після виникнення глаукоми складає 27 %, на обидва – 9 %. Сліпота внаслідок глаукоми невиліковна. Однак своєчасна діагностика та адекватне лікування з регулярним контролем допомагають зберегти зорові функції. Факторами, які спричиняють зростання кількості осіб з інвалідністю, хворих на глаукому, є пізня стадія хвороби на момент її виявлення та недостатня інформованість населення щодо тяжкості захворювання.

Майже третина сліпих та слабкозорих спостерігається серед осіб з інвалідністю з патологією очного дна (27,6 %). Це пов’язано із зростанням в Україні поширеності судинних захворювань, цукрового діабету, що призводять до тяжких змін сітківки (вікова дегенерація сітківки, діабетична ретинопатія тощо).

За останні роки збільшилася кількість порушень зору внаслідок розвитку короткозорості, астигматизму тощо. Так, серед дитячого населення поширеність короткозорості складає 30 % серед усіх захворювань очей, серед дорослого – 12 %. Користування електронними пристроями, недотримання зорової гігієни, недостатній рівень обізнаності населення щодо профілактики розвитку короткозорості – основні причини такої ситуації.

Втім, більшість випадків розвитку короткозорості, настання інвалідності внаслідок глаукоми, захворювань сітківки можна попередити. Головне – це дотримання зорової гігієни, рання діагностика захворювань, своєчасне лікування захворювань, моніторинг перебігу хвороби. Такі скарги, як поява мушок перед очима, випадіння в полі зору, затуманення або погіршення зору, викривлення прямих ліній, часта зміна окулярів свідчать про захворювання сітківки та зорового нерва та потребують негайної консультації лікаря.

Протягом 5-9 жовтня у всіх регіонах відбуваються профілактичні заходи, що направлені на раннє виявлення захворювань очей, санітарно-просвітницька робота серед населення тощо. Зокрема, у місті Києві:

  1. 05.10 по 09.10 15 Олександрівська міська клінічна лікарня проведе консультації для пацієнтів з порушенням зору щодо катаракти та макулодистрофії сітківки. Спілкуватимуться з пацієнтами співробітники кафедри офтальмології НМУ імені О. О. Богомольця та зав. офтальмологічним відділенням.
  2. У Київській міській клінічній лікарні №9, на базі Київського міського центру діагностики та лікування судинно-дистрофічних захворювань ока та офтальмологічного відділення 09.10.15р. о 12.00 прочитають лекцію для пацієнтів «Вікові захворювання сітківки»; на базі офтальмологічного відділення 10.10.15 з 09.00 до 15.00 співробітниками кафедри НМУ імені О.О.Богомольця та зав. офтальмологічним відділенням буде проведено консультативний огляд пацієнтів з патологією органу зору.
  3. Київська міська клінічна офтальмологічна лікарня «Центр мікрохірургії ока» 08.10.15 та 09.10.15р. проведе огляд пацієнтів з патологією органу зору на базі консультативної поліклініки.
  4. Київська міська клінічна лікарня №8 на базі офтальмологічного відділення 08.10.15 р. проведе профілактичний огляд співробітників лікарні та допоміжних служб.
  5. Київська міська студентська лікарня 07.10 та 08.10.15р. здійснить профілактичний огляд студентів по виявленню аномалій рефракції та їх корекції.

Днями в Києві та Запоріжжі відбулись науково-практичні конференції «Інновації в офтальмології» та «Актуальні питання офтальмології», під час роботи яких обговорювались новітні методи діагностики, лікування та профілактики найнебезпечніших захворювань органа зору.

Для досягнення мети, поставленої ВООЗ – попередження 100 млн. нових випадків сліпоти до 2020 року, – життєво необхідна участь всіх зацікавлених сторін: кожного індивідуума, родини, суспільства, а також працівників охорони здоров’я.

Урядовий портал

  Категорія: