Делегація з Нюрнберга відвідала центр реабілітації дітей з інвалідністю «Промінь»

Делегація з Нюрнберга відвідала центр реабілітації дітей з інвалідністю «Промінь»
21 Вересня 2015
Друкувати цю новину

Делегація міської ради та муніципалітету міста-побратима Нюрнберга і нюрнберзькі активісти «Товариства побратимства «Харків-Нюрнберг» 18 вересня відвідали міський центр реабілітації дітей-осіб з інвалідністю та осіб з інвалідністю дитинства «Промінь».

Вони ознайомилися з умовами проживання вимушених переселенців з Донбасу, які тимчасово проживають у центрі. Як повідомила директор закладу Наталя Чаплигіна, зараз у них живе 15 чоловік, а всього з минулого літа тут знайшли тимчасовий притулок 74 переселенці.

Заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан повідомила, що першим містом-побратимом, яке простягнуло Харкову руку допомоги і перерахувало кошти для допомоги переселенцям, був саме Нюрнберг. Також вона розповіла німецьким гостям про те, що для людей, які проживають у центрі, були закуплені ліжка, побутова техніка, облаштовані додаткові санвузли, кухні. За її словами, в центрі, як правило, селять сім’ї, в яких є інваліди – діти або дорослі, щоб вони могли не тільки там тимчасово жити, але і користуватися можливостями цієї установи.

Німецька делегація також познайомилася з безпосередньою роботою самого центру реабілітації для дітей-осіб з інвалідністю.

«Протягом усіх років існування цього центру у нас завжди були партнерські відносини з німецькою стороною. Щороку в Німеччині практично на місяць приймали групу наших дітей-осіб з інвалідністю, але останнім часом цей напрям співпраці призупинився, і кілька років діти до Німеччини не їздять. Але дух українсько-німецької дружби живе тут і досі – діти листуються, пам’ятають і знають один одного», – зазначила Світлана Горбунова-Рубан.

Наталя Чаплигіна звернулася до заступника мера міста Нюрнберга Клеменса Гзелля з проханням відновити для дітей-осіб з інвалідністю поїздки до Німеччини. Бургомістр у відповідь повідомив, що, ймовірно, це буде можливо вже наступного літа.

Сьогодні ж для німецької делегації вихованці центру показали мюзикл «Нотр-Дам де Парі», який завершився спільним разом із гостями танком.

«Я вражений тим, яких успіхів домігся центр у роботі з дітьми-людини з інвалідністюми. Мене вразила сердечність і відкритість душі людей, які так піклуються про дітей і роблять для них усе можливе. Приклад цього центру показує, що постійні зусилля і наполеглива праця дають позитивний результат навіть у таких складних випадках. Тут пророблена чудова робота», – зазначив Клеменс Гзелль після відвідування центру.

Нагадаємо, що візит німецької делегації до Харкова пов’язаний зі святкуванням 25-річчя побратимства між Харковом і Нюрнбергом і 20-річчя культурно-просвітницького центру «Будинок Нюрнберга».

Харківська міська рада

  Категорія: