Передбачено робочі місця для осіб з інвалідністю

Передбачено робочі місця для осіб з інвалідністю
23 Липня 2013
Друкувати цю новину

Передбачено робочі місця для осіб з інвалідністюЗа дорученням Міністра соціальної політики України Наталії Королевської Територіальна державна інспекція з питань праці у Волинській області розпочала проведення перевірок з питань виконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у бюджетних установах.

Відповідно до поданих даних Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю по бюджетних установах протягом червня – липня інспекторами праці у м.Ковелі та Ковельському районі проводяться перевірки щодо виконання вимог законодавства про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю. Проведено перевірки у 21 бюджетній установі. У ході перевірок у 20 установах виявлено порушення вимог законодавства щодо зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю. Винесено 20 приписів щодо усунення виявлених порушень. На керівників установ складено та будуть передані до суду 20 протоколів про адміністративні правопорушення за частиною 2 статті 188-1 Кодексу про адміністративні правопорушення. Внесено подання про притягнення посадових осіб до дисциплінарної відповідальності.

Під час проведення перевірок з’ясувалося, що в основному порушується вимога законодавства про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю – це не виконання нормативу робочих місць. Не всіма роботодавцями виконуються вимоги Закону України „Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні” та Постанови Кабінету Міністрів України Про реалізацію статей 19 і 20 Закону України “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні”. Дане порушення звужує права людей з обмеженими можливостями на працю.

Відповідно до ст. 19 Закону № 875 „Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні” для всіх роботодавців з чисельністю більше 8-ми осіб встановлено норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю. Норматив становить 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу роботодавця за рік. А якщо в роботодавця працює від 8 до 25 осіб — в кількості одного робочого місця. Особливість у тому, що цей норматив вважатиметься для роботодавця виконаним, якщо людини з інвалідністю працевлаштовано не за сумісництвом, а як основного працівника (частина п’ята ст. 19 Закону № 875).

Також варто звернути увагу, що Законом № 875 однозначно встановлена вимога до роботодавців самостійно здійснювати працевлаштування необхідної кількості осіб з інвалідністю.

Крім того, якщо у будь-якого підприємства, установи, організації, фізичної особи, що використовують найману працю, кількість працюючих, для яких це місце роботи є основним, збільшилася до восьми і більше осіб, з’являється обов’язок реєструватися у відповідному відділенні Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю за своїм місцезнаходженням. Порядок реєстрації затверджений Постановою КМУ від 31.01.2007 р. № 70.

Наталія ГАНЯ,
начальник відділу з питань додержання
законодавства про працю, зайнятість та
інших нормативно-правових актів
у Волинській області

Ковельська міська рада

  Категорія: