Уряд пропонує стимулювати роботодавців, які забезпечують реалізацію прав осіб з інвалідністю на працю

Уряд пропонує стимулювати роботодавців, які забезпечують реалізацію прав осіб з інвалідністю на працю
10 Липня 2015
Друкувати цю новину

8 липня 2015 р. на засіданні Уряду схвалено проєкт Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зайнятості осіб з інвалідністю”.

Законопроєктом передбачається впровадження стимулюючих механізмів для роботодавців з метою забезпечення ними реалізації прав осіб з інвалідністю на працю, у тому числі шляхом встановлення альтернативних варіантів виконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування таких осіб, зокрема:

  • зарахування роботодавцю нормативу робочих місць для осіб з інвалідністю шляхом укладання ним з підприємствами громадських організацій осіб з інвалідністю договорів на виготовлення або закупівлю товарів, робіт і послуг, що виготовляються або надаються безпосередньо особами з інвалідністю. Такий підхід є виправданим у країнах Європейського Союзу, де діє система квотування робочих місць для таких осіб;
  • надання дотацій роботодавцям на створення звичайних робочих місць для осіб з інвалідністю, а не лише спеціальних. Це обумовлено тим, що потреба осіб з інвалідністю у звичайних робочих місцях значно вища, ніж у спеціальних;
  • виплати роботодавцям за рахунок коштів Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю компенсацій фактичних витрат, пов’язаних із сплатою єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Законопроєктом також доповнюються статті 7 та 8 Закону України “Про колективні договори та угоди” в частині змісту договорів і угод на предмет встановлення таких зобов’язань, як виконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю, створення для них умов праці (з урахуванням їх індивідуальних програм реабілітації), доступності та забезпечення інших гарантій.

Урядовий портал

  Категорія: