Микола Кулеба ознайомився з унікальним досвідом включення дітей з інвалідністю до освітнього процесу у київській ЗОШ №281

Микола Кулеба ознайомився з унікальним досвідом включення дітей з інвалідністю до освітнього процесу у київській ЗОШ №281
16 Червня 2015
Друкувати цю новину

Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба відвідав загальноосвітню школу №281 м.Києва, де ознайомився з унікальним досвідом включення дітей з інвалідністю до освітнього процесу.

faed2d17aa9d1

Уповноважений також оглянув навчальні класи та умови, які були створені для комфортного навчання дітей з інвалідністю поряд зі своїми здоровими однолітками. Попри те, що класи добре вмебльовані і оснащені необхідним для навчання інвентарем, сама будівля закладу перебуває у аварійному стані і потребує ремонту. “Я обов’язково звернусь до київської міської влади з проханням якнайшвидше виділити кошти та до початку нового навчального року завершити ремонтні роботи по утепленню фасаду закладу” пообіцяв Микола Кулеба.

Микола Кулеба відзначив високу мотивацію педколективу школи до роботи з дітками, які мають особливі потреби. Крім основних уроків з дітками щоденно проводяться корекційні заняття з лікувальної фізкультури, соціально-побутової орієнтації, розвитку мовлення, корекції вад розвитку, ритміки.

“Сучасна школа повинна бути готова прийняти на навчання кожну дитину, незалежно від її стану здоров’я та рівня розвитку. І кожна дитина повинна отримати у школі той комплекс послуг, які потрібні саме їй, для успішного оволодіння знаннями та особистісного розвитку. Для цього потрібно переглянути типові штатні нормативи загальноосвітніх навчальних закладів на предмет введення додаткових фахівців, які б допомагали дитині у навчанні та проводили з нею корекційну роботу. Необхідно також переглянути завдання і функції психолого-медико-педагогічних комісій, які повинні стати ресурсними центрами по допомозі педагогам, які працюють з дітьми з особливими потребами. Ми повинні за кілька рокі докорінно змінити систему освіти дітей з особливими потребами – ці діти мають навчатись виключно в загальноосвітніх навчальних закладах за місцем свого проживання, щоденно йти до школи і повертатись додому до батьків так як це роблять усі інші діти” вважає Микола Кулеба.

На переконання Уповноваженого, новий підхід до реалізації рівних прав кожної дитини на шкільну освіту, у тому числі дитини з особливими потребами, сприятиме вирішенню проблеми надання якісної та комплексної освіти українським дітям з інвалідністю. Питання сьогодні як ніколи гостре – згідно з даними Науково-дослідного інституту соціально-трудових відносин станом на 1 січня 2013 року чисельність дітей з інвалідністю в Україні становить більше ніж 167 тисяч осіб, і кількість особливих дітей невпинно збільшується, констатував М.Кулеба.

“Особливої актуальності питання набуває також у світлі нового європейського спрямування України, адже забезпечення реалізації прав дитини з інвалідністю на здобуття повної освіти є важливою складовою освітньої політики урядів провідних європейських держав, а також активно обговорюється у Дитячому фонді ООН”, – сказав Уповноважений з прав дитини.

Присутні із задоволенням переглянули святковий концерт перших випускників спеціального класу, в якому навчались дітки з інвалідністю. Звертаючись до дітей Уповноважений привітав їх з успішним закінченням навчання, побажав хорошого відпочинку, веселих канікул та подарував книжки.

Ініціаторами реалізації проєкту були офіс Уповноваженого Президента України з прав дитини, Всеукраїнська громадська організація «Інститут реабілітації та соціальних технологій», адміністрація середньої загальноосвітньої школи №281, а також керівництво спеціального навчального закладу №219 для дітей з порушенням зору та інтелекту.

Довідка:

В середній загальноосвітній школі № 281 м. Києва навчається 856 учнів, з яких 40 – мають вади зору. Поряд знаходиться дошкільний навчальний заклад № 219 для дітей з порушеннями зору, в якому навчаються 173 дитини. Ці два заклади працюють у тісній співпраці, що дає можливість забезпечити безперервність отримання освіти дітками за місцем їх проживання.

Президент України

  Категорія: