Одеській області виділено державну субвенцію у 20 мільйонів гривень для боротьби з інфарктом міокарда

Одеській області виділено державну субвенцію у 20 мільйонів гривень для боротьби з інфарктом міокарда
28 Квітня 2015
Друкувати цю новину

Під час брифінгу в Обласному кризовому медіа-центрі було презентовано медико-соціальний проєкт «Стентування заради життя», про реалізацію якого детально розповів начальник управління охорони здоров’я Одеської облдержадміністрації В’ячеслав Полясний.

Viacheslav-poliasny

За словами посадовця, згідно з цим проєктом, вже з 1 травня цього року медична допомога пацієнтам із загрозою інфаркту міокарда буде надаватися безоплатно на всіх етапах лікування, починаючи від виклику швидкої допомоги, проведення по життєвим показанням стентування серцевої артерії на базі обласної клінічної лікарні і закінчуючи стаціонарним післяопераційним лікуванням у реанімаційній палаті впродовж трьох діб.

В’ячеслав Полясний наголосив, що за статистикою, захворювання системи кровообігу в структурі основних причин смертності в Одеській області займають перше місце (65%). Так, щороку в регіоні реєструється близько 2500 пацієнтів з гострим інфарктом міокарду. Майже три сотні людей ми втрачаємо ще на догоспітальному етапі, майже стільки ж – у стаціонарі. Щороку понад 200 пацієнтів, пройшовши лікування, отримують інвалідність. Більшість хворих, які потрапляють до лікарень з гострим коронарним синдромом – це категорія працездатних людей віком від 45 до 60 років. Переважають чоловіки, маючи, на превеликий жаль, слабке й вразливе від природи серце, яке навіть на невеликий стрес може відгукнутися інфарктом.

Виділені державні кошти дозволять покрити витрати на стентування, медикаментозне забезпечення лікування як на етапі швидкої медичної допомоги, так і в стаціонарі обласної клінічної лікарні. Крім цього, проєктом передбачено дооснащення сучасними електрокардіографами та матеріальне стимулювання бригад швидкої медичної допомоги. За кожний окремий випадок надання медичної допомоги пацієнту зі стовідсотковою відповідністю стандартам «Регіонального клінічного протоколу надання допомоги хворим при гострому коронарному синдромі з елевацією сегменту ST» медичні працівники будуть отримувати премію у розмірі 10% до посадового окладу.

За словами начальника управління, лікування кожного пацієнта за проєктом буде обходитися державі в понад дві тисячі доларів, для пацієнтів – безоплатно. Якщо раніше майже всі хворі зараз після перенесеного інфаркту ставали людини з інвалідністюми 2 чи 3 групи, то запровадження державного проєкту дозволить знизити інвалідизацію вдвічі.

Проєкт безоплатної кваліфікованої допомоги передбачає роботу за чіткою схемою. Такі схеми – це європейський та американський стандарти, що передбачають протягом двох годин після звернення хворого до медпрацівників приїзд швидкої допомоги, супровід пацієнта до лікувального закладу, проведення там всіх необхідних клінічних процедур, а також оперативне малоінвазивне втручання – стентування, в ході якого протез ставиться в посудину, що забезпечує адекватний протік крові в серцевих судинах і дозволяє людині через 2-3 дні відновитися з мінімальними втратами, пройти реабілітацію і незабаром повернутися до звичного для неї життя.

На Одещині допомога пацієнтам при гострому коронарному синдромі надається згідно з регіональним клінічним протоколом, у якому чітко прописаний алгоритм дій для медпрацівників різних служб – сімейного лікаря, медичних працівників швидкої допомоги, кардіологів, кардіохірургів, реаніматологів.

Паралельно із освоєнням виділених державних коштів на боротьбу з інфарктом міокарду, в області проводитиметься масштабна санітарно-просвітницька робота, скерована на профілактику серцево-судинних захворювань.

Для віддалених від обласного центру районів працюватиме програма тромболезісу, тобто введення спеціальних препаратів, які сприятимуть поліпшенню прохідності кровоносних судин серця. Також, за словами В’ячеслава Полясного, є перспективи вже до цієї осені створити подібний центр в Ізмаїлі, щоб надавати профільну допомогу населенню Бессарабії. Для того, щоб уникнути можливих зловживань, а також вивчати думку пацієнтів, організована робота «гарячої лінії».

МОЗ України

  Категорія: