Спецпенсіонери з високими пенсіями не повинні користуватися пільгами, – Павло Розенко

Спецпенсіонери з високими пенсіями не повинні користуватися пільгами, – Павло Розенко
18 Березня 2015
Друкувати цю новину

proezd_l_gotiЗараз ми проводимо кардинальну реформу надання субсидій, наступний етап – соціальна справедливість, наведення порядку та адресність пільг в Україні. Про це в інтерв’ю газеті «Сегодня» заявив Міністр соціальної політики Павло Розенко.

«Система пільг має бути справедливою. А це можливо за умови, що вони будуть адресними. Простий приклад: спецпенсіонер може отримувати щомісяця 10-15 тис. грн. пенсії, чому держава повинна компенсувати йому ще безкоштовний проїзд? Упевнений, ця людина може купити квиток і проїхати в транспорті за 4 грн.», – наголосив Павло Розенко.

Водночас він зауважив, що монетизація пільг на проїзд – непросте рішення, оскільки в системі надання транспортних пільг немає механізмів їх обліку та контролю.

«Сьогодні ніхто точно не знає, скільки пільговиків щодня користуються правом безкоштовного проїзду. Відповідно транспортне підприємство може намалювати будь-які цифри, мовляв, 90% людей безкоштовно їздило в наших автобусах і тролейбусах минулого місяця. І перевірити ці дані неможливо», – зауважив Павло Розенко.

«У підсумку держава компенсує  витрати, взяті зі стелі. І вся ця схема створює прекрасний ґрунт для корупції. Тому цю модель розрахунку однозначно потрібно ліквідувати. Краще цю пільгу монетизувати і перераховувати гроші безпосередньо тим, хто цього потребує. Людина має право на безкоштовний проїзд, але все-одно доведеться купити квиток або жетон, а держава повинна компенсувати ці витрати», – підкреслив урядовець.

«Кожен малозабезпечений пільговик має отримати достатню суму для проїзду. Тому, коли нами всі розрахунки будуть проведені, стане зрозуміло, наскільки реально зараз монетизувати транспортні пільги. Але якщо буде фінансовий ресурс і політична воля, то запустити механізм можна буквально за 2-3 місяці. Ми до цього готові», – підсумував Міністр.

Урядовий портал

  Категорія: