«Ой коляда, коляда»

«Ой коляда, коляда»
26 Січня 2015
Друкувати цю новину

kolyadaСлово коляда відомо ще до християнських часів. Одні дослідники стверджують що це один з язичницьких богів. Він символізував народження сонця, наближення весни. Були передбачені певні тогочасні обряди, вони супроводжувалися особливими піснями і саме їх назвали колядками. Дещо пізніше коляда – «дохристиянське свято в ніч з 24 на 25 грудня на честь народження сонця, тобто його Різдва. Інші вчені стверджують, що це старе слов’янське свято в честь поворота сонця на весну.

 З прийняттям християнства і його поширенням на Русі відбулася свого роду накладка. так 25-26 грудня католики святкують Різдво Христове, бо в ніч з 24 на 25 у Вифлиємі народився наш Спаситель. Пісні, які прославляють народження Ісуса Христа стали називати колядками. Етимологія слова пов‘язують одні з грецькою інші з латинською мовою.

На Волині як і на деяких інших теренах України. Коляда  це невеликий сніп жита чи пшениці якій у свят вечір, 6 січня православні віруючі вносять інколи  разом з невеликим пучком сіна і ставлять на почесне місце у світлиці. Господиня ставить біля коляди горщик з кутею, а також кладе книша. На Галичині вносять просто солому і кладуть на долівку помешкання. Подекуди ще й досі на столі під скатертину розстилають жмутик сіна, все це має символічний зміст.

В роки незалежності України поступово відроджуються ці звичаї та обряди. Початок року ознаменовується навіть по радіо пісне-співами, тобто колядують.

У всенародному відзначенні Різдва Христового на Волині взяли колективи незрячих. На Горохівщині ансамбль «Надія» своїми колядками звеселили майже кожну хату, в тому числі і мешканців Горохівського будинку інтернату. А у Луцьку народний хоровий колектив «Лісова пісня» якою понад 30 років керує заслужений працівник культури України, самодіяльний композитор Олександр Ілюшик відвідав з колядками навіть  міського голову Миколу Романюка а з ним і всіх штатних працівників міської ради. В той же день колядники з лісової пісні відвідали адміністрації Луцького та Рожищенського району їх чудове виконання почули у Волинській обласній Раді та обл. держадміністрації. У відповіді колядникам дякували перші керівники та їх заступники цих владних структур. Одна з учасників цих особливих відвідин жартома сказала: «Ой коляда, коляда, дякую тобі, що ми цілим гуртом змогли зайти у кабінети високих державних посадовців. Недивно. Колядники з перших уст почули, що влада і надалі дбатиме про людей з інвалідністю, надаватиме їм соціальний захист

Юрій Симончук

  Категорія: