Команда НАІУ успішно пройшла тренінг ВООЗ «Запобігання сексуальній експлуатації та нарузі

Команда НАІУ успішно пройшла тренінг ВООЗ «Запобігання сексуальній експлуатації та нарузі
16 Жовтня 2024
Друкувати цю новину

Команда Секретаріату Національної Асамблеї людей з інвалідністю України взяла участь у тренінгу «Запобігання сексуальній експлуатації та нарузі. Реагування та протидія», організованому Бюро ВООЗ в Україні. Курс, відомий під абревіатурою PRSEAH (запобігання та реагування на сексуальну наругу та домагання), спрямований на попередження випадків зловживань з боку працівників гуманітарної сфери під час кризових ситуацій.

Тренінг був орієнтований на фахівців у сфері охорони здоров’я, працівників громадського сектору та всіх, хто залучений до гуманітарного реагування в Україні. Учасники отримали практичні знання щодо протидії сексуальній експлуатації, механізмів підтримки постраждалих та повідомлення про інциденти в умовах надзвичайних ситуацій.

Під час занять були використані симуляційні вправи, які дозволили учасникам краще зрозуміти процес ідентифікації злочинів, пов’язаних із сексуальною експлуатацією та наругою, а також способи допомоги постраждалим. Окремо розглядалися поняття SEA (сексуальної експлуатації та наруги) згідно з міжнародними гуманітарними стандартами, а також ризики та наслідки цих явищ у кризових умовах.

Учасники ознайомились із міжнародними правовими конвенціями, ратифікованими Україною, їхнім зв’язком із ґендерною тематикою та ґендерно зумовленим насильством, зокрема сексуальною експлуатацією. Також обговорювали, як війна в Україні загострила проблему сексуальної наруги та підвищила ризики для вразливих груп населення.

Особливу увагу було приділено принципам підтримки постраждалих, які базуються на безпеці, конфіденційності, повазі та недискримінації. Учасники також дізналися про механізми повідомлення про такі випадки та шляхи отримання поради у разі виникнення труднощів.

Після проходження тренінгу учасники склали тест, успішне завершення якого дало їм змогу отримати сертифікати про опанування курсу.

  Категорія: