Про необхідність періодичного продовження відстрочки

Про необхідність періодичного продовження відстрочки
1 Серпня 2024
Друкувати цю новину

Запитуєте – відповідаємо

Статтею 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено категорії осіб, яким надається відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації.

За загальним правилом відстрочка надається на термін дії підстави, яка дає на неї право. Приміром, якщо особі встановлено інвалідність терміном на два роки, то відстрочка анулюється із закінченням терміну, на який встановлено інвалідність.

В умовах сьогодення відстрочка не діє постійно, навіть за умови наявності підстав для неї. Відтак відтермінування від мобілізації потрібно періодично продовжувати.

Так, відповідно до абзацу восьмого пункту 60 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560, відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України.

Із початку повномасштабного вторгнення строку дії воєнного стану в Україні щоразу продовжують на 90 діб. На сьогодні з урахуванням норм Указу Президента України від 6 травня 2024 р. № 271 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» воєнний стан в Україні продовжено до 12 серпня 2024 року.

Відповідно відстрочка діє вказаної дати, а далі в разі продовження строку дії воєнного стану її треба знову оформлювати.

Водночас на підпис Президентові України направлено Закон України від 23 липня 2024 р. № 3891-ІХ «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» (законопроєкт від 23 липня 2024 р. № 11433), яким передбачається продовжити воєнний стан в Україні до 09 листопада 2024 року. Цей Закон набуде чинності з дня його опублікування.

Тобто, всі, хто отримали відстрочки раніше, матимуть право на продовження строку дії відстрочки з моменту набрання законом чинності в разі його підписання Главою держави.

*******

Інформацію розміщено в рамках реалізації проєкту «Покращення реабілітаційних послуг у системах охорони здоров’я (SRSHS)», який реалізує Національна Асамблея людей з інвалідністю України під керівництвом Momentum Wheels for Humanity (Momentum) за фінансової підтримки USAID.

Ця ініціатива стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку згідно з угодою про співпрацю з Partnerships Plus під номером 7200AA18CA00032, яка фінансується з 28 вересня 2018 року, та реалізується Інститутом досліджень і навчання JSI у відповідності до угоди під номером PP-EI-001 з Momentum Wheels for Humanity. Зміст є відповідальністю Національної Асамблеї людей з інвалідністю України і не обов’язково відображає погляди USAID або уряду Сполучених Штатів.