Важливість формування громадської думки та вчасне її донесення до влади – дієвий механізм впливу та участі громадських організацій осіб з інвалідністю у процесах прийняття рішень!

Важливість формування громадської думки та вчасне її донесення до влади –  дієвий механізм впливу та участі громадських організацій осіб з інвалідністю  у процесах прийняття рішень!
20 Червня 2024
Друкувати цю новину

Громадськість, у широкому розумінні цього поняття, це люди, які пов’язані між собою спільними справами та цілями, допомагають вирішувати проблеми та впливають на формування політики через зв’язок з державою. Роль громадськості полягає не лише у постійному моніторингу та оцінці дій уряду, а й в активній участі у дебатах навколо питань державної політики.

Прикладом цього є люди з інвалідністю, які захищають свої права через представництво у громадських організаціях та спілках. Громадська спілка ВГО «Національна Асамблея людей з інвалідністю України» (НАІУ) активно бере участь у процесах прийняття рішень, представляючи та подаючи пропозиції щодо захисту прав людей з інвалідністю на всіх рівнях, включаючи міжнародний.

19 червня 2024 року в рамках проєкту «Покращення реабілітаційних послуг у системах охорони здоров’я (SRSHS)» відбулася онлайн-зустріч для лідерів громадських організацій осіб з інвалідністю. У заході взяло участь понад 50 представників з різних регіонів України.

Зустріч охопила різні питання, включаючи участь представників НАІУ у міжнародних заходах. Наприклад, під час Міжнародної конференції з питань відновлення України (Ukraine Recovery Conference – URC2024) у Берліні 11-12 червня 2024 року, Вікторія Назаренко, Генеральний секретар НАІУ, виступила спікеркою та учасницею багатьох зустрічей і панельних дискусій.

Іншим важливим заходом була Конференція держав-учасниць підписантів Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю, яка відбулася в Нью-Йорку 11-13 червня 2024 року. Хоча фізично представників НАІУ там не було, організація надала свої рекомендації до резолюції через представників Єврофоруму людей з інвалідністю та Міжнародного Альянсу людей з інвалідністю.

Також 10 червня 2024 року відбулася нарада Віцепрем’єр-міністра України Ірини Верещук з представниками громадських об’єднань УТОС та УТОГ, де обговорювалися питання державної підтримки ГОІ та зміни до законодавства.

Також на зустрічі розглянули деякі питання, що стосуються законодавчих змін.

  1. Законопроєкт № 5344-д від 11.2022 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю».
  2. Розпорядження КМУ 527-р від 07.06.2024, яким схвалено Національну стратегію розвитку інклюзивного навчання до 2029 року.
  3. Законопроєкт № 11219 від 29.04.2024 «Про внесення змін до статті 37 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо особливостей військового обліку осіб з інвалідністю.

Наприкінці зустрічі підкреслили досягнення та результати роботи НАІУ, обговорили актуальні питання, зокрема мобілізації, захисту персональних даних, доступності інформації, та підвищення інституційної спроможності ГОІ.

Учасники заходу висловили сподівання на плідну роботу та активну участь у відновлювальних процесах.

 

Ця ініціатива стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку згідно з угодою про співпрацю з Partnerships Plus під номером 7200AA18CA00032, яка фінансується з 28 вересня 2018 року, та реалізується Інститутом досліджень і навчання JSI у відповідності до угоди під номером PP-EI-001 з Momentum Wheels for Humanity.  Зміст є відповідальністю Національної Асамблеї людей з інвалідністю України і не обов’язково відображає погляди USAID або уряду Сполучених Штатів.