Наша мета – захист прав і свобод людей з інвалідністю та сприяння задоволенню їхніх потреб та інтересів!

Наша мета – захист прав і свобод людей з інвалідністю та сприяння задоволенню їхніх потреб та інтересів!
6 Червня 2024
Друкувати цю новину

Метою створення організацій осіб з інвалідністю відповідно до статті 29 Конвенції ООН про права людей з інвалідністю є, зокрема представництво таких осіб, захисту їхніх прав та інтересів на міжнародному, національному, регіональному та місцевому рівні.Таке представництво здійснюється через різні механізми, в тому числі і участь у процесах прийняття рішень та підвищення рівня обізнаності.

Продовжуючи реалізацію проєкту «Покращення реабілітаційних послуг у системах охорони здоров’я (SRSHS)» 5 червня 2024 року Національна Асамблея людей з інвалідністю України (НАІУ) проведено чергову зустріч для лідерів та лідерок ГОІ. Участь у заході взяли представники понад 30 громадських об’єднань осіб з інвалідністю з різних областей України.

За традицією модератором зустрічі виступила Генеральний Секретар НАІУ Вікторія Назаренко, яка привітала всіх присутніх і коротко ознайомила із результатами виконаної за два тижні роботи та подальшими завданнями, що стають перед Спілкою та Секретаріатом НАІУ як керівним органом.

Дуже велика подія відбудеться 11-12 червня 2024 року у Нью-Йорку, де буде проходити ХVІІ Конференція країн учасниць-підписантів Конвенції про права людей з інвалідністю Тому, закликали особливу увагу приділити підготовці Альтернативного звіту щодо виконання зазначеної Конвенції. В цьому році на Конференції будуть розглядатися три основні Резолюції:

  • Право людей з інвалідністю на гідну працю та стабільні джерела для існування.
  • Штучний інтелект.
  • Питання гуманітарних катастроф тощо.

Також було анонсовано заплановані поїздки, відповідні заходи та результати проходження НАІУ перевірок діяльності.

,,Нещодавно декілька делегацій відвідали офіс НАІУ, зокрема із Франції в складі яких були представники Міністерств соціальної  політики, охорони здоров’я цієї країни, – коментує Вікторія Назаренко. – Мали змістовне спілкування. Бачимо перспективи тісної співпраці з іноземними колегами.

Також представниками НАІУ за цей час взято участь у цілому ряді круглих столів, засідань, семінарів та інших заходах. Отримали багато цікавого матеріалу, який буде розісланий усім нашим організаціям для ознайомлення та врахування у своїй діяльності.

Багато чого продовжуємо робити в контексті гуманітарного реагування: вдало реалізовано два мікрогранти на суму 234 тисячі гривень, які надали змогу підвищити інституційну спроможність наших організацій. По можливості надаємо матеріальну допомогу тим, хто вкрай цього потребує, вразливим серед вразливих (з 23 травня по 5 червня – 177 осіб отримали таку допомогу на суму 751 тисяча грн., з початку року це 1993 особи), асистивні технології закуплено на суму 92 тисячі гривень для людей з інвалідністю в регіонах, з якими ми співпрацюємо.

Окрему подяку Секретаріат НАІУ висловлює Лесі Перепеченко, яка постійно та активно працює з ветеранами, що втратили зір та проводить для них табори соціальної адаптації; колегам з Вінниччини, які також провели дуже результативний семінар, присвячений темі надання соціальних послуг».

 

Павло Ждан ознайомив усіх присутніх із новинами у чинному законодавстві та законотворчості, зокрема:

  • звернув увагу на урядовий проєкт закону № 10017 від 06.09.2023, «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо загальнообов’язкового державного соціального страхування», який, на думку Міністерства соціальної політики України, спрямований на покращення.

Але, як зазвичай, є суперечливі норми, що потребують більш глибокого аналізу, в тому числі це стосується обов’язковості виконання (повного або часткового) індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю, порядку та джерел фінансування, а також інвалідності, набутої на виробництві.

Нажаль від організацій людей з інвалідністю, що були задіяні органами влади до погоджувальних процедур, жодних заперечень не надійшло. Секретаріат НАІУ планує відстоювати інтереси людей з інвалідністю до прийняття Закону у другому читанні.

  • уваги також потребує проєкт постанови Уряду, якій стосується фінансування заходів з надання соціальних послуг (експериментальний).
  • багато питань виникає стосовно зобов’язань держави щодо інституційної підтримки громадських організацій, оскільки розробка та прийняття законопроєкту, якій був передбачений планом заходів та якім регулювалися таки відносини, було відкладено.

«Слід зазначити, що НАЗК констатує факт невиконання запланованого завдання щодо інституційної підтримки ГОІ. Тож чекаємо на зворотну реакцію та результат владних структур. Існуюча проблема щодо інституційної підтримки була також озвучена Головою громадської спілки НАІУ Валерієм Сушкевичем на зустрічі з Віцепрем’єр-міністром України Іриною Верещук».

Голова ГО «Ерлайт» Ігор Мірошниченко презентував проєкт «Захист та реабілітація – у Чернігівській, Сумській та Дніпропетровській областях, стале відновлення постраждалого внаслідок війни мирного населення України» за підтримки Українського гуманітарного фонду.

«Проєкт спрямований на надання підтримки цивільного постраждалого населення. Проблема в тому, що люди не знають яким чином вони можуть реалізувати свої права, гарантовані державою на різні послуги, зокрема і реабілітаційні, доступ до яких часто обмежений. Статистика на місцевому рівні не ведеться, тому складно зорієнтуватися у масштабах проблеми.

Проєкт має на меті покращити цю ситуацію, звернути увагу на проблеми цивільних людей, які отримали поранення Плануємо охопити більше 1000 постраждалих громадян, частина з яких отримає індивідуальну підтримку у вигляді консультацій, правової допомоги. В рамках реалізації проєкту передбачена співпраця з декількома реабілітаційними центрами, з організаціями-партнерами в територіальних громадах задіяних у проєкті регіонів, місцевими органами. Частина постраждалих громадян отримає грошову допомогу на оздоровлення та харчування.

Сподіваємося та очікуємо, що  реалізація проєкту посприяє обізнаності постраждалого цивільного населення про можливості реалізації їхніх прав та підтримає таких людей як психологічно так і морально».

 

Консультант НАІУ з доступності Євгеній Свет зробив Презентацію методичних рекомендацій «Супровід людей із порушеннями зору».

Рекомендації розкривають сутність проблеми організації процесу надання послуги фізичного супроводу людям з порушеннями зору. Відтворюють різні типи сценаріїв, які можуть відбуватися під час супроводу людей з порушеннями зору на об’єктах вулично-дорожньої мережі, інженерно-транспортної інфраструктури, громадського призначення тощо. Розкривають основні принципи взаємодії, етики спілкування та надання послуг особам з порушенням зору.

«Це видання я особисто чекав багато років. Дотатньо дієвий інсрумент, грунтуться на практичній роботі. Розроблено та надруковано завдяки за підтримки освітньо-реабілітаційного центру «Трініті Хаб», видавничого центру «Академія» при сприянні Національної Асамблеї людей з інвалідністю України. Основнє завдання: навчити людей надавати такий супровід грамотно, правильно та якісно. До рекомендацій додається 20-хвилиний відеофільм з 6 роліків. За бажанням та потребою цей посібник та його друк можна замовити у видавництві».

Прикінцева частина зустрічі була присвячена дискусії та обговоренню проблемних питань.

Дякуємо усім учасникам за активність, небайдужисть та відданість загальним інтересам!

Разом – ми сила! Нічого для нас без нас!