Стратегічний підхід до діяльності організацій громадянського суспільства – запорука успіху на шляху у досягненні поставлених цілей!

Стратегічний підхід до діяльності організацій громадянського суспільства – запорука успіху на шляху у досягненні поставлених цілей!
24 Травня 2024
Друкувати цю новину

Стратегія організації – цілий комплекс принципів та напрямків її діяльності, а також відносин із зовнішнім і внутрішнім середовищем, перспективних цілей і відповідних рішень по вибору інструментів досягнення цих цілей.

Стратегія визначає, у якому напрямі організація бажає рухатися для виконання своєї місії, підходи до впорядкування управління, завдяки якому можна послідовно, крок за кроком досягати поставлених перед організацією завдань.

Цей підхід є стійким, які б зміни у команді не відбулися. Він дозволяє уникати криз або ж ефективно їх долати з мінімальними негативними наслідками.

Водночас Стратегія разом із існуючими в організації політиками створює як можливості так і обмеження, які відображають особливості та напрями діяльності, зокрема це стосується і участі у процесах прийняття рішень.

Важливість цих питань – безперечна! Саме тому у рамках реалізації проєкту «Покращення реабілітаційних послуг у системах охорони здоров’я (SRSHS)» Національною Асамблеєю людей з інвалідністю України 22 травня 2024 року для лідерів та лідерок організацій – членів НАІУ проведено чергову зустріч у онлайн-форматі щодо Стратегії діяльності організації та її інструментів, зокрема розробки та затвердження основних політик. Участь у зустрічі взяло 45 представників організацій НАІУ з різних областей України.

Голова НАІУ Валерій Сушкевич привітав усіх присутніх. Як завжди подякував за той величезний внесок у загальну справу яку роблять зараз громадські об’ єднання та наголосив на важливості єднатися, активно продовжувати свою, вкрай важливу для країни, працю – категорично відстоювати свої позиції там, де це дійсно потрібно та вкрай необхідно. Окремо підкреслив важливість конструктивної взаємодії з органами влади і місцевого самоврядування, з тими представниками, які ставляться до своїх обов’язків відповідальною мірою та виконують їх на високому професійному рівні. Коротко обговорили питання нормотворчої діяльності щодо мобілізації, бронювання, роботи МСЕК, ВЛК, ТЦК тощо.

«Наша з вами робота – важка, щоденна, інтенсивна та проблемна! До всіх питань підходимо дуже серйозно та неупереджено! Допомагаємо та підтримуємо один одного! Віра в краще для України – основа наших дій!»

Також на зустрічі виступили активні представники громадської організації незрячих юристів із Харкова (Олег Лепетюк, Ігор Шрамко). Вони зазначили, що незважаючи на складну ситуацію, робота триває, участь приймається, допомога надається.

«Нещодавно взяли участь у засіданні кластеру з питань відновлення України. Озвучили свою позицію. Також на Координаційній раді піднімали питання щодо можливості евакуації та подальшого розміщення людей з інвалідністю з міста Харкова. Багато моментів залишилося без відповіді та застало представників влади зненацька. Продовжуємо працювати».

Основну тему проведеної зустрічі розкрила програмна директорка НАІУ Лариса Байда, яка презентувала усім розроблені основні Політики діяльності нашої організації та коротко ознайомила із змістом.

«Усі політики розроблялися фахівцями Секретаріату НАІУ (юристами, фінансистами, HR-менеджерами) з урахуванням реалій сьогодення, діяльності ГОІ, вимог, які висуваються міжнародними інституціями для отримання фінансової підтримки з метою реалізації проєктів, які надають можливість для існування. Представлені політики найближчим часом будуть розіслані нашім організаціям – членам НАІУ для ознайомлення та можливості використання у своїй діяльності. Сподіваємося, що це допоможе зміцнити потенціал та підвищити інституційну спроможність організацій людей з інвалідністю».

Наприкінці зустрічі Генеральний секретар НАІУ Вікторія Назаренко на правах модератора заходу прозвітувала про досягнення щодо реалізації проєктів, участі у процесах прийняття рішень, різноманітних зустрічах, інших заходах, зокрема щорічної конференції Єврофоруму людей з інвалідністю у Любліні (Словенія), де також відбулися особисті зустрічі із представниками різних країн.

«Конференція пройшла на високому рівні, – говорить Вікторія Назаренко. – Мала на меті розгляд багатьох питань, пов’язаних із інклюзією у сфері зайнятості, працевлаштування людей з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, молоді з інвалідністю, а також можливістю використання штучного інтелекту в цих процесах».

На сьогоднішній день Секретаріат НАІУ продовжує здійснювати спільну діяльність із Всесвітньою продовольчою програмою – гуманітарною організацією ООН, розпочато співпраця із французькою делегацією, яка нещодавно відвідала офіс НАІУ, активно продовжуємо роботу із регіонами. Це невеличка частинка тієї діяльності, яку Секретаріат НАІУ здійснює спільно з партнерами.

Дякуємо усім за участь, співпрацю, відкритість та активність!

Робота триває! Вперед до відновлення України!

 

*******

Ця ініціатива стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку згідно з угодою про співпрацю з Partnerships Plus під номером 7200AA18CA00032, яка фінансується з 28 вересня 2018 року, та реалізується Інститутом досліджень і навчання JSI у відповідності до угоди під номером PP-EI-001 з Momentum Wheels for Humanity.  Зміст є відповідальністю Національної Асамблеї людей з інвалідністю України і не обов’язково відображає погляди USAID або уряду Сполучених Штатів.