Участь у процесах прийняття рішень – стратегічний напрям діяльності НАІУ в рамках реалізації будь яких проєктів, спрямованих на захист прав людей з інвалідністю України та їхніх організацій! Чи актуальні такі питання сьогодні?

Участь у процесах прийняття рішень – стратегічний напрям діяльності НАІУ в рамках реалізації будь яких проєктів, спрямованих на захист прав людей з інвалідністю України та їхніх організацій! Чи актуальні такі питання сьогодні?
11 Квітня 2024
Друкувати цю новину

З перших днів повномасштабного вторгнення Національна Асамблея людей з інвалідністю України (НАІУ) активно долучилася до викликів, пов’язаних із воєнним станом та підключилася до всіх можливих процесів гуманітарного реагування. Зараз нашим головним завданням залишаються таки напрями діяльності як включення у процеси підтримки людей з інвалідністю, відновлення країни, а також залучення наших організацій людей з інвалідністю – членів НАІУ до участі у процесах  прийняття рішень. Виконання такої роботи потребує багатьох ресурсів, витримки, зусиль – інколи героїчних. Така робота стає можливою тільки разом із багатьма нашими друзями, партнерами та за сприяння і підтримки міжнародних інституцій, фондів тощо.

Саме з цією метою 10 квітня ц. р. в рамках реалізації проєкту «Покращення реабілітаційних послуг у системах охорони здоров’я (SRSHS)» НАІУ проведено чергову онлайн-зустріч для лідерів та лідерок громадських об’єднань людей з інвалідністю щодо обговорення проблематики та привернення уваги суспільства і представників органів влади до потреб людей з інвалідністю. Участь у заході взяли понад 50 представників з різних областей України, у тому числі з тих, де зараз складна обстановка та людям доводиться дуже нелегко.

Розпочав зустріч Голова НАІУ Валерій Сушкевич, якій перш за все подякував усім присутнім за витримку, силу духу та стійкість та зосередив увагу на змінах, які на сьогодні відбуваються у законодавстві.

Тема мобілізації залишається бути проблемною та вимагає подальшого обговорення на різних рівнях. За словами Сушкевича: «Будь яка людина, зокрема із інвалідністю, яка вважає за потрібне йти на захист країни, відчуваючи таке бажання – зробить це самостійно. Не можна робити це для таких людей через примус». Також зваженого підходу стосується і питання мобілізації членів сімей жінок з інвалідністю ІІІ групи, які, маючи суттєві порушення здоров’я, часто потребують сторонньої підтримки і допомоги. Наслідки таких незважених рішень можуть бути критичними. Тому через особисті зустрічі із представниками різноманітних владних інституцій на центральному рівні НАІУ намагається довести чергові аргументи з приводу недоцільності запровадження деяких норм даного законопроєкту . Чимало пропозицій враховано, але чимало ще залишається.

Наступним питанням було Проєкт постанови КМУ «Про реалізацію експериментального проєкту щодо надання фінансової підтримки громадським об’єднанням осіб з інвалідністю для надання соціальних послуг особам з інвалідністю». Прийняття зазначеної постанови тісно пов’язане із іншим болючим питанням для усіх організацій людей з інвалідністю – це відсутність інституційної підтримки. Необхідність запровадження інституційної підтримки громадських об’єднань осіб з інвалідністю на державному та місцевому рівнях передбачена на законодавчому рівні. Незважаючи на це, виконання норм щодо інституційної підтримки ГОІ нажаль залишається тільки на папері. А механізм підтримки таких організацій через надання соціальних послуг, передбачений проєктом зазначеної постанови, не зможе забезпечити інституційну підтримку, підвищити спроможність та рівень їхньої діяльності.В цілому проєкт постанови багато в чому суперечить Закону України «Про соціальні послуги». Нажаль до НАІУ цей документ для надання пропозицій та зауважень не надіслано. Це не одиночний випадок, тому цю ситуацію потрібно змінювати.

Також на зустрічі звернули увагу на те, що Кабінетом Міністрів України внесено зміни до плану заходів на 2023-2024 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року. НАІУ надало чимало зауважень до внесених змін, які частково були враховані. Слід зауважити, що жодного публічно оприлюдненого звіту про стан виконання зазначеної Національної стратегії немає. У підсумку – на четвертому засідання Ради безбар’єрності при Кабінеті Міністрів України наприкінці березня прозвітовано, що з 511 запланованих заходів, виконано 255, інші – на стадії виконання (багато цифр, але мало конкретних відчутних результатів).

Підвели підсумки роботи діяльності НАІУ за період з 20 березня по 10 квітня. Зокрема йшлося про співпрацю з міжнародними інституціями, яка залишається одним з основних напрямків діяльності НАІУ. Секретаріатом НАІУ проведено чимало міжнародних зустрічей, на яких обговорювалися актуальні питання гуманітарної підтримки, а саме з:

  • Деніс Браун – гуманітарною координаторкою системи ООН, представницею ООН в Україні;
  • представниками Європейського Форуму інвалідності та Християнської місією незрячих;
  • польською гуманітарною місією;
  • офісом проєкту Європейської комісії «Доступ до багатоцільової гуманітарної допомоги»;
  • Датською організацією осіб з інвалідністю.

Проведено низьку заходів, а саме:

  • Табір реабілітації для ветеранів з втратою зору після поранень та травм.
  • Тренінг «Подолання прогалин у сфері психічного здоров’я в громадах» за участю 25 медичних фахівців первинної медичної допомоги, що працюють в медичних заклад партнерських громад. За результатами тренінгу учасники отримали сертифікати ВООЗ, які в результаті сприятимуть отримання медичними закладами пакету Національної служби здоров’я з надання послуг  з психологічної реабілітації.
  • Тренінг «Права жінок з інвалідністю та інклюзивні процеси відновлення» за участі 25 жінок-лідерок з 8 регіонів. Учасниці отримали практичні знання з питань прав жінок з інвалідністю під час процесів інклюзивного відновлення, а також обмінялися досвідом швидкого гуманітарного реагування.
  • 2 круглих столи – зустрічі лідерів та активістів громадського руху людей з інвалідністю в Чернівцях та Полтаві з обговорення проєкту «Ситуативний аналіз щодо прав людей з інвалідністю», який підготовлено НАІУ та іншими ГОІ на замовлення ООН в Україні.

Також Секретаріатом НАІУ надано наступну гуманітарну допомогу:

  • 252 особи отримали грошову допомогу на суму понад 1 млн. грн. (1239 людей з початку року);
  • 142 людей отримали гігієнічні набори;
  • закуплено допоміжні засоби реабіліації, зокрема: крісла колісні, ліжка, милиці, ходунки, біотуалети, протипролижневі матраци, табурети, сидіння для вани на загальну сумму понад 240 тис. грн для осіб з інвалідністю та людей старшого віку 6 пілотних громад;
  • 24 велосипеди отримали соціальні працівниці пілотних громад.
  • 70 осіб отримали сертифікати на придбання засобів гігієни та продуктів харчування;
  • 4 громадські організації осіб з інвалідністю успішно реалізували отриманні від НАІУ мікрогранти за підтримки Європейського Форуму інвалідності.

Наприкінці зустрічі Генеральний Секретар НАІУ Вікторія Назаренко подякувала усім присутнім та зауважила, що НАІУ – є та залишається потужною, професійною і ефективною організацією, яка ніколи не стоїть осторонь.

«По суті режим роботи НАІУ сьогодні – це допомагати людям з інвалідністю врятуватися. Разом з тим, ми намагаємося допомогти й державі, підказати, поділитися досвідом, дати їй так звану дорожню карту, для того, щоб така допомога для людей з інвалідністю була ефективною. На жаль іноді такі поради ігноруються. Сподіваємося, що нас почують».

Разом ми сила!

Вперед до ПЕРЕМОГИ, МИРУ та ВІДНОВЛЕННЯ!

 

********

Ця ініціатива стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку згідно з угодою про співпрацю з Partnerships Plus під номером 7200AA18CA00032, яка фінансується з 28 вересня 2018 року, та реалізується Інститутом досліджень і навчання JSI у відповідності до угоди під номером PP-EI-001 з Momentum Wheels for Humanity.  Зміст є відповідальністю Національної Асамблеї людей з інвалідністю України і не обов’язково відображає погляди USAID або уряду Сполучених Штатів.