Життя після війни. Об’єднуємо ресурси для допомоги ветеранам, які втратили зір захищаючи Україну!

Життя після війни. Об’єднуємо ресурси для допомоги ветеранам, які втратили зір захищаючи Україну!
20 Березня 2024
Друкувати цю новину

У Карпатах розпочався табір з підтримки та відновлення ветеранів, які втратили зір на війні та членів їх сімей. 14 ветеранів, 6 супроводжуючих їх дружин з’їхалися з 10 регіонів України. Команда залучених інструкторів, також охоплює велику географію нашої країни – від Києва до Львова, від Харкова та Сум до Івано-Франківська.

Даний курс реабілітації незрячих ветеранів поєднав 2 групи учасників: новачків – тих, хто на реабілітації знаходиться вперше, та тих, хто вже поступово і впевнено крокує до незалежності і самостійності у своєму житті, які вже здобули базові знання та навички в зборах організованих ГС «Сучасний погляд».

Для проведення заходу розроблені дві програми підтримки, відновлення, навчання та залучення ветеранів і членів їх родин до подальшої діяльності. Процес відбувається паралельно для двох груп. Навчання проводяться індивідуально, в групах, з залученням членів сім’ї, а також в загальних змішаних групах із залученням усіх учасників.

Програма для першої групи спрямована на:
  • виявлення потреб та можливостей учасника; складання плану реабілітації;
  • первинну соціальну адаптацію ветеранів до життя після втрати зору; надання ветеранам та членам їх сімей психологічної підтримки, супроводу тощо; оволодіння базовими навичками орієнтування у просторі; оволодіння базовими навичками самообслуговування у побуті, особистої гігієни, приготуванні їжі тощо; розвитку координаційних здібностей, засобами фізичної культури;
  • підвищення рівня рухової активності та зміцнення фізичних якостей організму (сили, швидкості, гнучкості, витривалості тощо);
  • оволодіння базовими навиками діяльності на мобільних пристроях і ПК.
  • загальна підтримка організму засобами лікувального масажу.

Для супроводжуючих із числа членів родин розроблений свій графік, який включає: психологічну підтримку, правила супроводу осіб з втратою зору, отримання порад щодо облаштування побуту, а також юридичні консультації та відповіді на нагальні запитання у правовому полі.

Програма для другої групи спрямована на:

  • стимулювання до формування якісного самостійного життя;
  • отримання базових навичок у вивченні основ комп’ютерної грамотності;
  • знайомство з професією масажиста-реабілітолога; вивчення основ менеджменту, грантовою діяльністю, можливостями для започаткування ветеранського бізнесу та його підтримки і розвитку в подальшому; спроба своїх сил у написанні бізнес-планів та подальший супровід у їх реалізації; інформування та залучення до громадської діяльності у сфері захисту прав ветеранів, членів їх родин та осіб з інвалідністю.

Додаткове стимулювання до навчання – засоби психологічної, фізичної, соціальної реабілітації.

Родзинкою від команди є рекреаційний туризм, мотиваційні зустрічі, вечірні розвантаження із настільними іграми, щирим і дружнім спілкуванням за горнятком запашного чаю.

Ласкаво просимо до родини табору «Життя після війни» – це комплексна і фахова підтримка незрячих ветеранів і членів їх родин. Бо життя після війни має тривати! І про це постійно говорить ідеолог наших таборів Олександр Терещенко.

Партнерами у цій справі виступили:

  • Національна Асамблея людей з інвалідністю України
  • Європейській Форум інвалідності
  • Християнська місія незрячих
  • ГС “Сучасний погляд”
  • Західний реабілітаційно-спортивний центр НКСІУ
  • Благодійний фонд Олександра Терещенко,
  • Український центр “Інваспорт”.

Захід відбувся в рамках реалізації проєкту «Криза в Україні: Реагування та відновлення з урахуванням потреб людей з інвалідністю під керівництвом та за координації організацій осіб з інвалідністю (2-га фаза), який реалізує Національна Асамблея людей з інвалідністю України за підтримки Європейського форуму інвалідності (EDF) та Християнської місії незрячих (СВМ).