Стосовно відображення пенсійних посвідчень у мобільному додатку ДІЯ

Стосовно відображення пенсійних посвідчень у мобільному додатку ДІЯ
27 Лютого 2024
Друкувати цю новину

Механізм оформлення, виготовлення та видачі документів, що підтверджують призначення особі пенсії, регулюється постановою правління Пенсійного фонду України від 3 листопада 2017 р. № 26-1. Зокрема пенсійні посвідчення виготовляються на підставі заяви на виготовлення пенсійного посвідчення особи, якій призначено пенсію, що подається до територіального органу Пенсійного фонду України за місцем перебування особи на обліку як одержувача пенсії.

За бажанням особи їй може додатково формуватись відображення в електронній формі інформації, що міститься у пенсійному посвідченні (далі – Електронне відображення пенсійного посвідчення).

Електронне відображення пенсійного посвідчення формується засобами Порталу Дія за допомогою мобільного додатка Порталу Дія із застосуванням засобів реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – Реєстр) разом з унікальним електронним ідентифікатором (QR-кодом, штрих-кодом, цифровим кодом тощо), який забезпечує на запит Порталу Дія отримання з Реєстру інформації про виготовлення особі документа, що підтверджує призначення їй пенсії, та передачу до Порталу Дія з Реєстру.

Принагідно мету, основні завдання, функціональні можливості та суб’єктів Порталу Дія, зміст розміщеної на ньому інформації та порядок її внесення, порядок ведення Реєстру адміністративних послуг, а також інші питання щодо функціонування Порталу Дія визначає Положення про Єдиний державний вебпортал електронних послуг, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 4 грудня 2019 р. № 1137.

Електронне відображення пенсійного посвідчення формується автоматично за наявності в Реєстрі відомостей про виготовлений особі документ, що підтверджує призначення їй пенсії, в тому числі відцифрованого образу обличчя особи.

Електронне відображення пенсійного посвідчення формується, якщо документ, що підтверджує призначення особі пенсії, є дійсним та строк його дії не закінчився.

Для формування та використання електронного відображення пенсійного посвідчення особі необхідно встановити мобільний додаток Порталу Дія на електронний пристрій, критерії якого підтримують використання такого додатка, та пройти електронну ідентифікацію.

Повідомлення про формування електронного відображення пенсійного посвідчення разом з унікальним електронним ідентифікатором (QR-кодом, штрих-кодом, цифровим кодом) або про неможливість його формування у зв’язку з відсутністю необхідних відомостей надсилається особі автоматично через мобільний додаток Порталу Дія.

Електронне відображення пенсійного посвідчення використовується особою без додаткового пред’явлення пенсійного посвідчення в паперовій формі, електронного пенсійного посвідчення або платіжної картки, яка одночасно є пенсійним посвідченням.

Водночас відповідно до Положення про реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України 18 червня 2014 р. № 10-1, Реєстр формує та веде Пенсійний фонд України, який є володільцем даних Реєстру.

У мобільному додатку Порталу Дія реалізована технічна можливість формування електронного відображення пенсійного посвідчення за наявності в Реєстрі необхідних відомостей. Із питань перевірки відомостей, що містяться у Реєстрі, рекомендується користувачам звертатися до Пенсійного фонду України.

Для вирішення питань, пов’язаних із функціонуванням Порталу Дія або мобільного додатку Порталу Дія (Дія), зокрема і в частині правильності відображення відомостей в електронних відображеннях пенсійних посвідчень, рекомендується звертатися до служби підтримки на Порталі Дія (кнопка для звернення у правому нижньому куті екрану або https://chat.diia.gov.ua), у мобільному додатку Порталу Дія (Дія) (у нижньому правому куті екрану потрібно натиснути три рисочки підпис «Меню» та обрати «Служба підтримки») або електронною поштою за адресою: support@thedigital.gov.ua.

Будьте пильними та перевіряйте правильність відомостей, які внесені до Ваших документів.

*********

Інформація розміщена в рамках реалізації міжнародного проєкту «Покращення реабілітаційних послуг у системах охорони здоров’я (SRSHS)», який реалізується Національною Асамблеєю людей з інвалідністю України під керівництвом Momentum Wheels for Humanity (Momentum).

Ця ініціатива стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку згідно з угодою про співпрацю з Partnerships Plus під номером 7200AA18CA00032, яка фінансується з 28 вересня 2018 року, та реалізується Інститутом досліджень і навчання JSI у відповідності до угоди під номером PP-EI-001 з Momentum Wheels for Humanity. Зміст є відповідальністю Національної Асамблеї людей з інвалідністю України і не обов’язково відображає погляди USAID або уряду Сполучених Штатів.